Сладкият оранжев маскарад


0
89729

В традициите за празнуване на Хелоуин може да открием смесица от различни обичаи – гадаене, каква ще е годината, маскиране (у нас например тази роля се пада на кукерите), както и ритуали, свързани с почерпка – в случая на децата се дават дребни лакомства, а у нас подобен обичай е коледуването.  

Корените на Хелоуин са келтски. В далечното минало с този празник се е отбелязвал краят на лятото и прибирането на животните в оборите. Вярвало се е, че в този период душите на мъртвите се връщат в домовете си. Празникът се е отбелязвал с огньове, запалени на високи хълмове и понякога с маскарад, който е имал за цел да изплаши лошите духове. Хората са гадаели, каква ще е годината, но също така са предсказвали и съдбата на любовните взаимоотношения.

Един от най-популярните обичаи,
свързани с Хелоуин е традицията, децата да се маскират със страшни костюми и да обикалят от къща на къща с тиквени фенери, за да искат бонбони и сладки от съседите, защото иначе ще направят беля. Възрастните също се маскират и вечерта по улиците могат да се видят феи, прилепи, духове, вещици, скелети, вампири... и какви ли още не страховити създания.

Интересното е, че тази традиция далеч не е толкова стара
– появява се накъде в началото на 20. век, но пък е много благоприятна, особено за бизнеса – преди няколко години, само за костюми за празника, американците са похарчали около 5 милиона долара.

В кулинарен план Хелоуин се свързва основно със сладкиши.
Продават се захарни бонбони, с формата на тикви, захаросани ябълки и богато разнообразие от сладки лакомства.

Традиционните цветове на Хелоуин
са черният (като символ на отиващото си лято) и оранжевият (символизиращ богатата реколта). Първоначално един от най-ярките символи на Хелоуин – фенерът – се е правел от издълбана едра ряпа, а когато празникът се пренесъл от Ирландия в Америка, ряпата била заменена от тиква.

Тиквени радости
Големи, кръгли и оранжеви, тиквите идват с есента за да изпълнят мрачния есенен пейзаж с цветно настроение и да ни дадат възможност, за пореден път да оценим безспорните им кулинарни достойнства.

Тиквата има не само високи хранителни свойства,
но и диетични качества, а използваемата й част заема до 85% от теглото. Съдържа 90% вода и има диуретично действие. Семената на тиквата също не са за пренебрегване, тъй като са много богати на мазнини и белтъчини.

Съхранение
Разрязана на парчета и добре увита в прозрачно фолио, тиквата може да се съхранява в хладилник до 2-3 дни. Цяла тиква може да издържи до 2 седмици на стайна температура и няколко седмици на студено, тъмно и проветриво място. Оптималната температура за съхранение е от 1 до 14 градуса, като е важно, температурата да не пада под 0 градуса. Тиквата може да бъде замразена във фризер, ако е предварително обелена, почистена от семките и нарязана на кубчета.

Традиционно у нас
тиква се консумира предимно печена или варена. С тиква се приготвят всевъзможни сладки изкушения, но ролята й в кухнята далеч не се изчерпва само с десерти – участва успешно и в разядки, салати, супи и основни ястия. В Италия например с тиква приготвят ньоки, ризото и равиоли.

Pinterest
Коментари (0)



Марина Георгиева коментира рецептата Гъбена супа
Биляна Спасова коментира рецептата Мусака
Биляна Спасова коментира рецептата Лесен кекс
Teodorina Tsankova коментира рецептата Дует „Гаспачо“
Teodorina Tsankova коментира рецептата Крем супа от спанак
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта