Малко ще е да кажем, че смокините са изключително полезни!
В пресните плодове се съдържат до 25% захари, а в изсушените – до 75% лесно и напълно усвоими от човешкия организъм захари, поради което сушеният плод засища бързо. Любимият на мнозина летен плод е източник и на витамини и минерали – съдържа голямо количество калций, магнезий и мед, а по съдържанието си на калий, смокинята отстъпва първенството само на ядките.
Освен всичко друго смокиновите плодове са и ценна лечебна храна.
Още в миналото са намирали широко приложение в медицината. Тъй като плодовете съдържат висок процент желязо, то те са се използвали като средство срещу анемия. Освен това смокините помагат и за понижаване на температурата, при сърцебиене, болки в гърдите, кашлица. А високите им хранителни стойности подпомагат укрепването на организма.
Митове и легенди
Според римските митове свещеното дърво до пещерата, където Капитолийската вълчица е кърмила Ромул и Рем – легендарните основатели на Рим – е било вековна смокиня. Известна е като Дървото на света и оттогава се смята за символ на разцвета на римската държава.
В Индия пък смокиновото дърво се счита за безсмъртно и е неразделна част от местните митове и легенди.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...