Сладоледена наслада


0
76244

Както много други постижения на висшата кулинария, някога сладоледът е бил достъпен само за избрани. Особено влечение към това заредено с освежаваща прохлада лакомство в миналото са проявявали предимно коронованите особи и техният антураж.

До края на 19. век в Европа сладоледът минавал за изтънчен буржоазен десерт. Постепенно сладоледът започнал бавно да се спуска от високите социални слоеве към простолюдието, излязъл на улицата и станал достъпен за народа. Така за по-малко от два века сладоледът престанал да бъде привилегия за избрани и се превърнал във всеобщо и демократично благо.

Във Франция до 18 век сладоледите се правели изключително от плодове. През втората половина на века в десерта започнали да проникват млякото, сметаната и яйцата, за да се доближи той до своя класически вкус. 

В САЩ през 19 век по време на Световното изложение във Филаделфия една от големите атракции и гордост на американската индустрия е бил сладоледът, представен в многобройни вкусове и форми. Малко по-късно се появила и вафлената фунийка, както и първите улични колички за продажба на сладолед. През следващите няколко десетилетия сладоледът се превръща в една от емблемите на американската кухня и американския начин на живот.

Pinterest
Коментари (0)



vangeliq се регистрира в сайта.
Таня Пенкова се регистрира в сайта.
Лиляна Спасова се регистрира в сайта.
Надя Михнева коментира рецептата Доматени кюфтета
Mimi Petrova се регистрира в сайта.
Любослава Петкова се регистрира в сайта.
gld се регистрира в сайта.
Валентина Илиева коментира рецептата Торта „Опера“
Анна коментира рецептата Щрудел с ябълки и круши
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта