Както много други постижения на висшата кулинария, някога сладоледът е бил достъпен само за избрани. Особено влечение към това заредено с освежаваща прохлада лакомство в миналото са проявявали предимно коронованите особи и техният антураж.
До края на 19. век в Европа сладоледът минавал за изтънчен буржоазен десерт. Постепенно сладоледът започнал бавно да се спуска от високите социални слоеве към простолюдието, излязъл на улицата и станал достъпен за народа. Така за по-малко от два века сладоледът престанал да бъде привилегия за избрани и се превърнал във всеобщо и демократично благо.
Във Франция до 18 век сладоледите се правели изключително от плодове. През втората половина на века в десерта започнали да проникват млякото, сметаната и яйцата, за да се доближи той до своя класически вкус.
В САЩ през 19 век по време на Световното изложение във Филаделфия една от големите атракции и гордост на американската индустрия е бил сладоледът, представен в многобройни вкусове и форми. Малко по-късно се появила и вафлената фунийка, както и първите улични колички за продажба на сладолед. През следващите няколко десетилетия сладоледът се превръща в една от емблемите на американската кухня и американския начин на живот.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...