Вегануари – защо да се включим в инициативата?0
794

През първия месец от новата година обикновено сме настроени да започнем промени, които да ни накарат да се почувстваме и да заживеем по-добре. Най-често те са свързани с обещания от типа на „да отслабна“, „да откажа цигарите“, „да започна да спортувам“… 

В последните години набират популярност и инициативи, които въвличат все повече хора зад идеите си. Сред тях е и вегануари, идеята на която е да не се ядат животински продукти през целия месец.

От 2014 г. насам милиони хора са се включили в едномесечното веганско обещание. Инициативата тръгва преди десет години от Veganuary – британска организация с нестопанска цел, чиято идея е да насърчи хората по целия свят да опитат веган храненето през януари.

Всъщност голямата цел на Veganuary е да вдъхновява и подкрепя както хората, така и бизнеса да преминат към растителна диета целогодишно, защото това е начин за:

  • опазване на околната среда;
  • предотвратяване на страданията на животните;
  • подобряване на здравето на милиони хора.

„Призоваваме всички да гласуват за по-зелена планета, по-ниски сметки за храна, по-добро здраве и доброта към животните“,

пишат инициатори на сайта veganuary.com. „И дори не е нужно да чакате парламентарни избори! Запишете се да опитате веганство с нас и накарайте света да забележи – нека покажем на медиите, бизнеса и политиците как изглежда силата на хората!“

Да станем веган означава да изключим всички животински продукти от менюто си, включително месо, риба, птици, млечни продукти и яйца и да ги заменим със зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, боб, леща, ядки, семена, тофу и т.н. Затова, ако се регистрирате за Veganuary, ще получите много безплатни ресурси, включително готварска книга, планове за хранене и др.

За ползите за здравето и теглото от минаването на растителна храна периодично е писано много. Но целта на Veganuary и изобщо на веганството като цяло не е загуба на тегло, а ползите за планетата. Днес има огромно разнообразие от веган алтернативи на животинските продукти, които се доближават изключително много до вкуса, вида и текстурата, което прави вегануари много по-лесно изпълним.

Ето няколко идеи и от нас...

Снимка:Instagram/alltagskochwahnsinn

Коментари (0)

mortissha се регистрира в сайта.
мис Перигрин коментира рецептата Тирамису
мис Перигрин се регистрира в сайта.
tzvetinabg коментира рецептата Телешко на тиган
tzvetinabg коментира рецептата Разложка шупла
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: