Време за закуска!


0
78743

В повечето случаи, отговорът на въпроса за сутрешната закуска е отрицателен: „Нямам време”, „Не съм гладен сутрин”, „Закуската само допълнително ми отваря апетита” и т.н. Но дали това са достатъчно основателни причини, за да пропуснем нещо толкова важно и полезно? По-скоро не! Закуската може да промени начина, по който се чувстваме през деня, да ни помогне да бъдем по-силни, по-способни и ефективни, а не на последно място – и в по-добра форма.

Със сигурност всяка майка
насърчава детето си да закусва сутрин, като му повтаря, че това е най-важното хранене за деня. И определено е права! Сутрин е особено важно да приемаме необходимите количества хранителни вещества, за да може след това организмът ни да функционира пълноценно през целия ден. Сутринта е времето, в което усвояваме храната най-добре и тялото ни я използва по най-рационален начин. А освен това, закуската може да бъде не само вкусна и полезна, но и много забавна. Вижте повече в рубриката ни Любопитно.

Закуската идва
след най-дългия период без храна в денонощието (средно около 12 часа). Тогава тялото ни се нуждае от хранителни вещества, витамини и минерали повече, отколкото през останалата част от деня. Кръвната ни захар е най-ниска, а ако се занимаваме с интелектуален труд или учим, е важно да знаем, че закуската е най-доброто „гориво” за нашия мозък. Витамините също се усвояват в най-голяма степен сутрин и заради това, в повечето случаи техният прием се препоръчва именно тогава.

Какво става, ако пропуснем закуската?
Ако предишния ден сме вечеряли в 20.00 или 21.00 часа и не хапнем нищо до обяд на следващия ден, ни се събират около 15–16 часа без храна. Организмът ни разгражда белтъците и мазнините, за да си набави необходимата енергия, като по този начин се изтощава и се подлага на стрес. Наред с това ние започваме да огладняваме все повече и чувството на глад се засилва през остатъка от деня. Накрая следва обилна вечеря, която се превръща в презапасяване с енергия под формата на подкожни мазнини, на които организмът ни започва да разчита всяка сутрин и които натрупваме във все по-голямо количество.

Защо все пак има хора, които не искат да закусват?
Мнозина твърдят, че сутрин не са гладни. Липсата на апетит обаче е по-скоро следствие, а не причина. Тя произхожда от изградения навик да не се закусва и може да се промени в рамките само на няколко седмици. След този период започваме да се събуждаме гладни и закуската вече ни доставя удоволствие. Друга част от противниците на сутрешната закуска смятат, че добавянето на още едно хранене в първата половина на деня ще повиши общите калории, които се приемат за денонощието. Трябва обаче да се има предвид, че храненето не е проста аритметика, а сложна система. За доброто състояние на организма ни е важно не само каква храна приемаме, но и в какви количества е тя. Доказано е, че тези, които пропускат приема на калории сутрин, страдат от пристъпи на остър глад в по-късните часове от деня и обикновено наваксват с обилна вечеря в края на деня, което пък води до наднормено тегло. Някои твърдят, че храненето сутрин им отваря апетита през деня. Често грешката тук е в избора на храната за закуска. Ако сутрин се приемат прости захари, които се усвояват прекалено бързо, то това в крайна сметка отново води до липса на хранителни вещества в организма. 

Правилният избор за закуска
е комбинация от комплексни въглехидрати и белтъци, които да осигурят плавен и постоянен приток на енергия за по-дълъг период от време. Целулозата и растителните влакна също помагат за бавното усвояване и за доброто храносмилане. Така например една пълноценна закуска би могла да съдържа чаша мляко с мюсли или пък пълнозърнест сандвич с яйце.

Не се отказвайте от закуската, защото нямате време! Често тя отнема дори по-малко време, отколкото това за сутрешното ви кафе!

Pinterest
Коментари (0)SuperMag коментира рецептата Чаена лимонада
SuperMag коментира рецептата Портокалова лимонада
SuperMag коментира рецептата Джинджифилова лимонада
SuperMag коментира рецептата Лимонада с джинджифил и мед
SuperMag коментира рецептата Лимонада с диня
SuperMag коментира рецептата Домашно лимончело
SuperMag коментира рецептата Ягодова напитка
Деница се регистрира в сайта.
Ivan Vasilev се регистрира в сайта.
snezka се регистрира в сайта.
Ina Dimitrova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта