Зърната, които изхранват света


0
62456

За сравнително кратко време царевицата се е превърнала в основен източник на храна в много страни, а приготвяните от нея италианска полента, румънска и молдовска мамалига, грузински хляб (мчади) и други изделия са станали национални ястия. В някои страни от Латинска Америка и Африка днес тя е основна храна за населението, която дава значителна част от необходимите за организма вещества.

Царевицата е най-добрият помощник срещу стреса,
благодарение на богатото си съдържание на витамини от група B. Магнезият, който присъства в големи количества в царевицата, идеално възстановява недостига на този елемент, съпровождащ много от болестите, свързани със стареенето на организма. 150 г царевица покриват около 25% от нуждите на възрастен човек от витамин B1, който влияе върху работата на нервната система, мускулите, сърцето и производството на червени кръвни телца.

Включването на царевицата в ежедневното меню
намалява риска от болести на сърцето и рак. Златните зрънца съдържат витамин E – важен антиоксидант, който предпазва от атеросклероза. Освен това в състава им влизат и въглехидрати, които ни доставят енергия, без да водят до отлагане на мазнини.


Освен като храна за директна консумация
царевицата също така е суровина и за една от най-добрите растителни мазнини – царевичното олио, което е богато на лецитин – ефективно средство за предпазване от атеросклероза. Царевично олио съдържа стероли, които спомагат за намаляване на абсорбирането на холестерола от храната в организма. Допринася за подобряване на чернодробния метаболизъм, повишавайки нивото на „добрия” холестерол и понижавайки това на „лошия”.

Pinterest
Коментари (0)



123 ДУШИ ОНЛАЙН
Биляна Спасова коментира рецептата Мусака
Биляна Спасова коментира рецептата Лесен кекс
Teodorina Tsankova коментира рецептата Дует „Гаспачо“
Teodorina Tsankova коментира рецептата Крем супа от спанак
Антоанета Ватова се регистрира в сайта.
iliyananedyalkov коментира рецептата Шоколадов тарт с малини
Tony Mihaylova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта