Полента с доматена тапенада

Ефектно, вкусно, ароматно
Източник: Бон Апети
Дата: 12.06.2015

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г царевичен грис
250 г сирене „Моцарела“
1,5 л домашен пилешки бульон
50 мл зехтин „Помаче“
1 ч. л. суха мащерка
сол и черен пипер

за тапенадата:
60 г сушени домати
70 г орехи
2 скилидки чесън
80 мл зехтин „Екстра върджин“
сокът от 1/2 лимон
1 стрък розмарин
1/2 ч. л. сол
черен пипер

Бон Апети препоръчва:
Моцарелата е богата на калций, протеини и живи млечни ферменти, с високо съдържание на витамини и минерални соли. Подобрява храносмилането.
 

Начин на приготвяне:
1
Полента с доматена тапенада

Бульонът се кипва, в него се сипват царевичният грис, мащерката, сол и черен пипер. Готви се на слаб огън, докато се сгъсти.

 


2
Полента с доматена тапенада 2

Накрая се прибавя настъргана моцарела.

 


3
Полента с доматена тапенада 3

Разстила се в плитка тава с пергаментова хартия и се оставя да се охлади и да стегне.

 


4
Полента с доматена тапенада 4

После полентата се нарязва на малки квадрати и се подрежда в тава с незалепващо покритие, полята със зехтин. Напръсква се със зехтин и се пече за 10 минути в загрята на 240 градуса фурна, на грил програма.

 


5
Полента с доматена тапенада 5

Кипва се вода и с нея се заливат доматите. Оставят се да се напоят за 20 минути. Отцеждат се и се слагат в чопър, заедно със сока от лимона, чесъна, накълцания розмарин,  орехите, солта и черен пипер. Налива се зехтинът и всичко се смила до получаването на паста.

 


6
Полента с доматена тапенада 6

Върху всяко квадратче полента се слага от тапенадата и по желание се украсява с розмарин.


 




Съвет: От тези продукти излизат 32 хапки, предвидени за по 4 в порция.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

12.06.2020
Здравейте, Мариана! По-добре става с фин качамак, но не е задължително да е такъв.
1.
Изпрати
лично съобщение

08.06.2020
На мен ми се получи почти двойно количество. Трябва ли полентата да бъде по-фина, поне така ми изглежда на видеото?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


104 ДУШИ ОНЛАЙН
Евелина Наскова се регистрира в сайта.
Величка Семова коментира рецептата Войнишки курабии
milenka коментира рецептата Салата от настърган карфиол
Gotin Georgiev се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: