Познат е още на древните гърци и римляни, които са го използвали не само за храна, но също и като лекарство за различни болести. Разцветът му настъпва през Средновековието, когато започват да го използват като съставка за приготвянето на много ястия. Предполага се, че произхожда от Източна Азия, като днес са познати около 50 вида, разпространени в Европа и Азия.
Въпреки, че не е сред най-популярните зеленчуци,
пащърнакът е изключително полезен и затова е препоръчително да присъства редовно на трапезата ни.
Корените на пащърнака съдържат
етерично масло, пектин, захари, витамин С и други полезни съставки, които повлияват благоприятно гладката мускулатура на храносмилателния тракт и сърдечно-съдовата система, и понижават кръвното налягане. В народната медицина коренът от пащърнак се използва при болести на отделителната система и стенокардия.
У нас се консумира главно коренът,
въпреки че листата на пащърнака са чудесна декорация за различни салати. В кулинарията корените на пащърнака се използват най-често в прясно състояние и по-рядко сушени и смлени. Прибавят се в ястия и супи, като се съчетават особено добре с лук, чесън, мащерка и магданоз. Важно правило при приготвянето на пащърнака е да се слага в началото на приготвянето на ястието.
В навечерието сме на най-чаканите, най-магичните и най-вълнуващи празници в годината - Бъдни вечер, Коледа...
Дори и най-изобретателните кулинари понякога имат нужда от идеи за бърза семейна вечеря или пък...
Зашеметяващи са сергиите по пазарите през есента! Претрупани от свежи сезонни плодове и зеленчуци, те...
Първите пожълтели листа вече са факт. Все още е слънчево, но всички добре знаем, че...
Всеки има различна причина да обича лятото повече от другите сезони - морето, ваканцията, планината,...