Познат е още на древните гърци и римляни, които са го използвали не само за храна, но също и като лекарство за различни болести. Разцветът му настъпва през Средновековието, когато започват да го използват като съставка за приготвянето на много ястия. Предполага се, че произхожда от Източна Азия, като днес са познати около 50 вида, разпространени в Европа и Азия.
Въпреки, че не е сред най-популярните зеленчуци,
пащърнакът е изключително полезен и затова е препоръчително да присъства редовно на трапезата ни.
Корените на пащърнака съдържат
етерично масло, пектин, захари, витамин С и други полезни съставки, които повлияват благоприятно гладката мускулатура на храносмилателния тракт и сърдечно-съдовата система, и понижават кръвното налягане. В народната медицина коренът от пащърнак се използва при болести на отделителната система и стенокардия.
У нас се консумира главно коренът,
въпреки че листата на пащърнака са чудесна декорация за различни салати. В кулинарията корените на пащърнака се използват най-често в прясно състояние и по-рядко сушени и смлени. Прибавят се в ястия и супи, като се съчетават особено добре с лук, чесън, мащерка и магданоз. Важно правило при приготвянето на пащърнака е да се слага в началото на приготвянето на ястието.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...