Зеленчук с дълга история


0
11931

Познат е още на древните гърци и римляни, които са го използвали не само за храна, но също и като лекарство за различни болести. Разцветът му настъпва през Средновековието, когато започват да го използват като съставка за приготвянето на много ястия. Предполага се, че произхожда от Източна Азия, като днес са познати около 50 вида, разпространени в Европа и Азия.

Въпреки, че не е сред най-популярните зеленчуци,
пащърнакът е изключително полезен и затова е препоръчително да присъства редовно на трапезата ни.


Корените на пащърнака съдържат
етерично масло, пектин, захари, витамин С и други полезни съставки, които повлияват благоприятно гладката мускулатура на храносмилателния тракт и сърдечно-съдовата система, и понижават кръвното налягане. В народната медицина коренът от пащърнак се използва при болести на отделителната система и стенокардия.


У нас се консумира главно коренът,
въпреки че листата на пащърнака са чудесна декорация за различни салати. В кулинарията корените на пащърнака се използват най-често в прясно състояние и по-рядко сушени и смлени. Прибавят се в ястия и супи, като се съчетават особено добре с лук, чесън, мащерка и магданоз. Важно правило при приготвянето на пащърнака е да се слага в началото на приготвянето на ястието.

Pinterest
Коментари (0)



Rumen Dimitrov се регистрира в сайта.
Десислава Миленова се регистрира в сайта.
Нн Ннн се регистрира в сайта.
Елена Драгова се регистрира в сайта.
Милена коментира рецептата Брауни със сладки картофи
Nadezhda Veleva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта