Бяла супа от кореноплодни

Лесна за приготвяне зимна постна супа
Източник: Бон Апети
Дата: 03.12.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г глава целина
300 г пащърнак
500 г ряпа (бяла, черна и червена)
бялата част от 1 стрък праз
1 глава лук
3 скилидки чесън
кората от 1 лимон
4 с. л. зехтин (+ за намазване)
2 с. л. бял балсамов оцет
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
1 с. л. мед
1 голям морков
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Бяла супа от кореноплодни
Целината, ряпата, пащърнакът, лукът и празът се обелват, нарязват се наедро и се заливат със зехтина, предварително смесен с меда и оцета. Добавят се наситненият чесън, мащерката и дафиновият лист и се посолява. Сипват се в тава с незалепващо покритие и се пекат 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна. Щом започнат да се карамелизират, се изваждат и дафиновият лист се отстранява.
2
Бяла супа от кореноплодни 2
Зеленчуците се сипват в тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие.
3
Бяла супа от кореноплодни 3
Добавя се настърганата лимонова кора.
4
Бяла супа от кореноплодни 4
Кипва се и се пасира.
5
Бяла супа от кореноплодни 5
Разрежда се с още вода, до постигане на желаната консистенция, разбърква се, прецежда се и се посолява.
6
Бяла супа от кореноплодни 6
Морковът се обелва, нарязва се натънко, намазва се със зехтин и се пече в загрята на 180 градуса фурна, докато стане на чипс – около 7 минути.
7
Бяла супа от кореноплодни 7
Супата се сервира поръсена с черен пипер и гарнирана с морковен чипс.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

01.02.2015
Малко я хромених, но се получи разкошно!
3.
Изпрати
лично съобщение

14.01.2015
Много е вкусна, НО...зеленчуците не се разбиват добре с обикновен пасатор (мощен Браун Профешанал). Остава гранулирана и влакнеста консистенцията. Наложи се да включвам ВитаМикса. Не обичам да го ползвам за горещи неща, а и съм сигурна, че повечето не разполагат вкъщи с професионална техника. Но стана перфектно нежна супичка. Далеч не бяла на цвят от карамелизирането.
2.
Изпрати
лично съобщение

12.12.2014
Вкусно както винаги :)
1.
Изпрати
лично съобщение

03.12.2014
Правила съм в друг вариант, но и този ще опитам :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: