Телешко варено

Традиционна българска гозба
Източник:
ТИТЛА:
Дата: 14.11.2014
Телешко варено
 
Необходими продукти:
за бульона:
400 г телешко месо за готвене
1/2 глава кромид лук (стар)
10-15 зърна черен пипер
2-3 с. л. олио
2 ч. л. сол

за ястието:
6 средно големи картофа
3 моркова
1 глава целина
1/2 връзка магданоз (само дръжките)
2-3 стръка целина (с листата)
2-3 стръка магданоз (с листата)
1 с. л. настърган трапезен хрян (със захар)
сол и млян черен пипер на вкус
2 с. л. олио
телешки бульон



Начин на приготвяне:
1
В тенджера под налягане се поставят продуктите за бульона (лук, черен пипер на зърна, олио, сол) и телешкото, от което са отстранени ципите и е нарязано на готови за сервиране едри парчета. Залива се с вода колкото да се покрие - 2 пръста над месото и сухите съставки (добре е да имате предвид, че при готвене в херметическата тенджера, количеството вода след топлинна обработка остава същото, тъй като изпареното количество течност е минимално). Вари се 40 минути от момента, в който започне да ври. След охлаждане до степен тенджерата да може да се отвори, бульонът се прецежда и в него се добавя вече свареното месо.
2
Зеленчуците за гозбата се режат наедро и заедно с подправките се добавят в бульона. При нужда се долива малко гореща вода (общо количество течност отново трябва да е 2 пръста над сухите съставки.). Овкусява се с паста от хрян, сол и млян черен пипер при нужда. Вари се още 20 минути в тенджера под налягане.
3
Сервира се горещо с листа прясна целина (от средата) и по желание - с мъничко паста от хрян като добавка. Внимание, хрянът люти :) Да ви е сладко!!!
Подобни рецепти:
Коментари (47)
47.
Изпрати
лично съобщение

21.03.2021
Стана страхотно
46.
Изпрати
лично съобщение

11.11.2018
Получи се страхотно
45.
Изпрати
лично съобщение

04.03.2018
Страхотно вкусно и бързо!
44.
Изпрати
лично съобщение

09.02.2018
Допадна ми идеята за джинджифила.
43.
Изпрати
лично съобщение

14.12.2017
Бульона става най-вкусен ако сложите месо с кокал (аз използвам врат), слагам го в тенджърата под налягане, варя докато месото не падне от кокала. Една от любимите но супи в къщи :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: