Мраморен кекс „Милена"

Дата: 02.01.2015
Източник: Teodora Yordanova
ТИТЛА: Експериментатор
Мраморен кекс „Милена\
 
Необходими продукти:
за тестото:
5 яйца
2 ч. ч. захар
1 ванилия
2 ч. ч. брашно
1/2 ч. л. сода
1 ч. ч. кисело мляко
1/3 ч. л. бакпулвер
1/3 ч. ч. олио
3 с. л. какао
за глазурата:
4 с. л. какао
5 с. л. захар
5 с. л. прясно мляко (или вода)
50 г масло
 

Начин на приготвяне:
1
Мраморен кекс „Милена\Яйцата и захарта се разбиват с миксер за 10 минути, на високи обороти или до момента, в който станат на пухкава пяна. Към сместа се добавя ванилията (аз не разполагах с такава, затова сложих бакпулвер с ванилия направо с брашното).
2
Мраморен кекс „Милена\През това време слагаме содата в киселото мляко и оставяме настрана да набъбне. После прибавяме към останалата смес, заедно с олиото и продължаваме да разбиваме.
3
Мраморен кекс „Милена\Към сместа прибавяме брашното, в което правим кладенче и слагаме бакпулвера. Продължаваме да бъркаме, до получаване на еднородна смес.
4
Мраморен кекс „Милена\Намасляваме тавата или формата за печене. Можете да си приготвите собствена смес за намасляване, за да избегнете залепването по формата и за по-лесно измиване.
5
Мраморен кекс „Милена\3/4 от сместа се изсипва във формата, а останалата част се отделя.
6
Мраморен кекс „Милена\В отделената част се добавят 3 с. л. какао, разбива се отново и се добавя във формата за печене.
7
Мраморен кекс „Милена\Кексът се слага в предварително загрята на 200 градуса фурна и се пече в продължение на 30-40 минути. (За да съм сигурна, че е добре изпечен, винаги проверявам с клечка за зъби и изваждам кекса, когато по клечката не залепва тесто).
8
Мраморен кекс „Милена\Докато кексът се пече, в тенджера добавете всичките продукти за глазурата към предварително разтопеното масло. Бърка се постоянно, на по-ниска температура, за да не загори.
9
Мраморен кекс „Милена\Когато кексът изстине, залейте с какаовата смес и разнесете равномерно отгоре.
10
Мраморен кекс „Милена\Бележки:
- Какаовата глазура може да бъде заменена с пресята пудра захар;
- Вместо или заедно с ванилията, можете да добавите есенция от ром.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


216 ДУШИ ОНЛАЙН
Ася Асенова коментира рецептата Паста на фурна
Силвия Руменова Станчева се регистрира в сайта.
Оля Нешкова се регистрира в сайта.
Яна коментира рецептата Тарт с гъби и спанак
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта