Ще поскъпва ли още зехтинът?

22.05.2023
0
1249

Независимо дали обичате да топите парче хубав хляб в него, да го ползвате за дресинг за салата или пък за любимата си паста – зехтинът е незаменим в кухнята.

Много от нас не могат да издържат и седмица без него. Но за съжаление, подобно на повечето основни продукти, зехтинът поскъпна.

Причината за това е сушата и горещините през лятото на 2022 г., които засегнаха няколко региона за производство на зехтин в Европа. Това доведе до лош сезон, по-малкото предлагане и в крайна сметка по-висока цена.

Заедно с лошите реколти в Испания и Италия от миналата година, намаля и предлагането на слънчогледово олио заради войната в Украйна – основен производител на олио в света.

Дали ще продължи поскъпването на зехтина зависи от това каква ще бъде реколтата тази година. Поне засега не изглежда през това лято тя е да е много по-добра. Ето защо се очаква цените на зехтина да продължат да растат и през 2023 г.

„Променящият се климат ще доведе до нестабилност в производството на маслини", казва пред Food & Wine Кейси Корн – експерт в областта и консултант по кулинария. Според него нестабилните температури и метеорологични промени правят средата за отглеждане на тази култура непредвидима.

Като се има предвид, че средната цена на италианския зехтин virgin се е увеличила с 27% през последните две години, ситуацията не изглежда да се подобри скоро, пише Real Simple.

Снимки: Instagram/functionalrevolution.fxrv; oliodiserraКоментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: