Тайната съставка на перфектното гуакамоле

26.02.2024
0
4743

Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да не е опитвал този великолепен дип, който така добре върви с препечен хляб, тортила чипс и какво ли още не…

Сигурни сме, че всеки един истински чревоугодник е нагодил съставките на прочутата мексиканска рецепта по свой собствен вкус. Някои заменят кориандъра с магданоз, други слагат повече лайм или лимон или по-малко чесън… Прясната люта чушка е задължителна за феновете на лютото. Тя подчертава вкуса на останалите продукти, без обаче да доминира. Някои добавят и свеж домат.

Има една съставка обаче, която може да направи гуакамолете ненадминото, пише сайтът Simply Recipes. И това е люта чушка халапеньо от буркан, т.е. маринована.

Маринованото халапеньо не само добавя пикантност по един мек и приятен начин, но благодарение на оцета и солта от маринатата подчертава другите вкусове в гуакамолето. Киселинността на саламурата уравновесява мазното авокадо, добавя аромат и помага да се предотврати покафеняването. Важно е обаче в маринатата да няма захар, защото сладостта не подхожда на перфектното гуакамоле.

Ето още 5 съвета за приготвяне на перфектно гуакамоле:

  1. Планирайте предварително: Няма нищо по-лошо от това да се опитвате да направите гуакамоле с авокадо, което е твърдо като камък. Ако планирате да приготвяте гуакамоле, купете го предварително, за да има няколко дни да узрее.
  2. Подправете добре: Поръсете авокадото със сол, лайм и марината от халапеньото още  преди да го намачкате, за да се разпределят равномерно.
  3. Смекчете вкуса на лука: Оставете нарязания лук да престои с малко сок от лайм или саламура от кисели краставички, преди да го сложите в гуакамолето. Така вкусът на суровия лук ще се смекчи.
  4. Без семки: Доматите на клонка или черитата са най-подходящи за гуакамоле от гледна точка на текстура и вкус. Само не забравяйте да отстраните всички семена, преди да ги нарежете на кубчета. Това ще предпази разядката ви от разваляне.
  5. Поддържайте свежия зелен цвят: Най-добрият начин да предпазите гуакамолето от покафеняване е да покриете цялата му повърхност с тънък слой зехтин. След това поставете фолио за свежо съхранение директно върху повърхността и чак тогава оставете в хладилника.

А ако ви е нужно още кулинарно вдъхновение, вижте нашите изпитани рецепти за гуакамоле и запретвайте ръкави. С чиста можем да кажем, че това е едно от най-вкусните неща на света! Бон апети, приятели!



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: