Агнешка корона със зеленчуци на пара

За експериментатори
Източник: Сияна
ТИТЛА: Чирак
Дата: 13.05.2016
Агнешка корона със зеленчуци на пара
 
Необходими продукти:
агнешки ребра
4-5 средно големи картофа
3 моркова
4 с. л. олио (или зехтин)
4 с. л. краве масло
1 с. л. зелен чай
1 ч. л. мащерка (или чубрица)
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
1 ч. ч. червено вино (или бира)
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
В купичка се наливат 4 с. л. олио (или зехтин) и вътре се сипват зеленият чай, мащерката (или чубрицата), нарязаните наситно лук и чесън и черният пипер, и сместа се оставя да престои.
2
Агнешките ребра се почистват на 3-4 см от основата от месото и ципите. Така впоследствие ще задържите короната права. Почиства се и излишната мазнина. Месото се измива, поставя се върху алуминиево фолио и се намазва с маринатата от двете страни. Завива се във фолиото и се оставя за 1 час в хладилник.
3
Картофите и морковите се почистват. С помощта на нож, белачка или специален инструмент, от картофите се изрязват малки перлички. Морковите се заострят с помощта на острилка и се оформят в желаната форма.
4
Месото се изважда от хладилника и се оформя като корона с месото навътре. Завързва се с конец (за по-голяма стабилност може да използвате и клечки за зъби, но не е препоръчително). След като поставите месото в тавичка сложете малко от маслото върху него, а също и в тавата. Посолете на вкус.
5
Месото се пече 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, след което се добавя виното (или бирата) и се пече още 10 минути.
6
Докато месото се пече, загрейте вода в подходяща тенджера. Сложете отгоре приставката за готвене на пара и върху нея сложете зеленчуците. Когато зеленчуците започнат да се запарват, добавете 2 с. л. масло, нарязания зелен лук, сол и черен пипер на вкус. Шокирайте със студена вода.
7
След като е готово, оставете изпеченото агнешко да престои за 10-15 минути и го поднесете заедно със зеленчуците.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: