Агнешка сарма в патладжан

Гост: Климентин Захариев, готвач в "Гранд Хотел София"
Източник: Бон Апети
Дата: 07.07.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
300 г обезкостено агнешко месо
100 г ориз
100 г лук
100 мл бяло вино
2 патладжана
1 скилидка чесън
8 с. л. олио
магданоз, джоджен, черен пипер и сол на вкус
250 мл агнешки бульон (телешки)
50 г целина
1 морков
1 скилидка чесън
3 с. л. олио
2 ч. л. брашно



Начин на приготвяне:
1
Агнешка сарма в патладжан
Единият патладжан се слага в тава и се изпича за около 20 минути в предварително загрята на 200-220 градуса фурна. Щом се охлади, се обелва и се нарязва наситно. В тиган се загрява 1 с. л. олио, запържва се наситненият чесън, добавя се патладжанът, пържи се 1-2 минути и се оттегля от котлона.
2
Агнешка сарма в патладжан 2
Оризът се сварява. Месото се нарязва на кубчета, посолява се и се пържи в тенджера с предварително загрято олио (4 с. л.), около 6-7 минути, като се бърка.
3
Агнешка сарма в патладжан 3
Когато месото се зачерви, се добавя половината от нарязания наситно лук, поръсва се с черен пипер, залива се с бялото вино и се оставя да се задуши под капак. Накрая се добавя нарязаният на кръгчета пресен лук.
4
Агнешка сарма в патладжан 4
Останалият лук се запържва в тенджера с 2 с. л. сгорещено олио, поръсва се с черен пипер и сол и щом омекне, се добавя оризът. Разбърква се и се изсипва при месото заедно със запържения патладжан. Бърка се на котлона 2-3 минути и се поръсва с наситнени магданоз и джоджен.
5
Агнешка сарма в патладжан 5
Вторият патладжан се нарязва по дължина на филии с дебелина 1/2 пръст, посолява се и се поставя в гевгир за около 15 минути, за да се отцеди от горчивия сок. След това филийките се измиват, подсушават се и се запичат в леко намазнен грил тиган по 1-2 минути от всяка страна.
6
Агнешка сарма в патладжан 6
Едро нарязаните целина и морков се запържват в предварително загрятото олио. Поръсват се с брашно, заливат се с агнешкия бульон и се посоляват. Сосът къкри, докато се сгъсти, след което се прецежда.
7
Агнешка сарма в патладжан 7
В порционна чиния се слага метален пръстен и в него се нареждат филийки патладжан, така че едната им половина да остане извън стените на пръстена. Вътре се сипва от плънката и се завива с патладжанените филийки.
8
Агнешка сарма в патладжан 8
Сармите се нареждат в тава, поставят се в предварително загрята на 200 градуса фурна и се пекат около 10 минути. При сервиране се заливат със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: