Ашуре с ядки и сушени плодове

Традиционен специалитет в кухнята на арменските християни и на мюсюлманите. Арменците го готвят от Нова година до тяхната Коледа, която е на 6 януари. Мюсюлманите пък го приготвят на 10-тия ден от първия месец и го раздават на съседи и приятели
Източник: Бон Апети
Дата: 02.08.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 ч. ч. грухана пшеница
1/2 ч. ч. сух нахут
1/2 ч. ч. бял боб (дребен)
1 ч. ч. захар
1 ябълка
50 г стафиди
50 г сушени кайсии
50 г сушени смокини
50 г орехи
50 г лешници
1 нар за украса


Начин на приготвяне:
1
Ашуре с ядки и сушени плодове

Пшеницата се сварява във вода за 20 минути. Отцежда се през цедка, покрива се и се оставя за една нощ.

 


2
Ашуре с ядки и сушени плодове 2

Нахутът и бобът се накисват в две отделни купи с вода за 1 нощ. После се  сваряват поотделно и се отцеждат.

 


3
Ашуре с ядки и сушени плодове 3

Пшеницата се кипва с вода, която трябва да покрива зърната. Намачква се с вилица, без да се отцежда. Към нея се добавя обелената и настъргана ябълка.

 


4
Ашуре с ядки и сушени плодове 4

В тенджера се слагат отцедените боб и нахут и сушените плодове. Поръсва се със захарта.

 


5
Ашуре с ядки и сушени плодове 5

Прибавя се житото с ябълката и всичко се кипва за 30 минути на слаб огън.

 

 


6
Ашуре с ядки и сушени плодове 6

Разпределя се в чаши и се оставя да се охлади за една нощ. Гарнира се с натрошените ядки и зърната нар.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: