Балканска пъстърва с пиперков и босилков сос

Крехки филета от балканска пъстърва, приготвени на пара и гарнирани с пиперков и босилков сос
Източник: Бон Апети
Дата: 04.12.2009
Балканска пъстърва с пиперков и босилков сос
 
Необходими продукти:
1 пъстърва (300–350 г)
2 г сол
1 г бял пипер
сокът от 60 г лимон
50 г моркови
20 мл зехтин
2 г захар
2 г сол
1 червена чушка (100 г)
30 г лук
10 г чесън
20 мл бяло вино
1 щипка мащерка
80 мл сметана
сол и бял пипер на вкус
200 мл зехтин
50 г пресен босилек
80 мл сметана
20 мл бяло вино
сол и бял пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Пъстървата се обезкостява и се овкусява със солта, белия пипер и лимона. Морковите се нарязват на гредички и се задушават в зехтина. Прибавят се 150 мл вода и се овкусява със солта и захарта.
 

2
Задушените моркови се слагат във филетата от пъстърва и се навиват рулца. Поставят се в съд за поширане на огъня за 7–8 минути.
3
Пиперковият сос се приготвя, като чушката, лукът и чесънът се почистват и нарязват наедро. Поставят се в касерола, добавя се вода, виното и мащерката и оставят на огъня, докато зеленчуците станат готови. След това се пасират и сосът се прецежда през цедка. Добавя се сметаната, овкусява си със сол и бял пипер и отново се поставя на огъня, за да се редуцира до необходимата гъстота.
4
Зехтинът и босилекът за босилковия сос се пасират в блендер. Прехвърля се в касерола и леко се запържва. Гаси се с бялото вино, налива се сметаната, овкусява се със сол и бял пипер и се оставя на огъня, за да се редуцира до необходимата гъстота.
5
Ястието се сервира, като рулцата се поставят в чиния и се декорират със сосовете.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: