Баска яхния от пиле и домати

Изкушаващо вкусна
Източник: Бон Апети
Дата: 28.02.2019

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 пиле
800 г домати от консерва (цели)
2 червени калифорнийски чушки
2 жълти калифорнийски чушки
2 глави лук
5 скилидки чесън
60 г прошуто на ленти
1/2 връзка мащерка
2 с. л. доматен концентрат
150 г бяло вино
70 мл зехтин
2 дафинови листа
1 ч. л. пушен червен пипер
брашно за овалване
сол и черен пипер на вкус
хляб за поднасяне


Начин на приготвяне:
1
Баска яхния от пиле и домати
Нарежете пилето на парчета. Овкусете ги със сол и черен пипер и ги оваляйте в брашно. Загрейте част от зехтина в тенджера и запържете месото на няколко пъти от всички страни до златисто.
2
Баска яхния от пиле и домати 2
Нарежете лука, чушките и прошутото на ивички. Чесъна нарежете на тънки филийки.
3
Баска яхния от пиле и домати 3
В друга тенджера загрейте останалия зехтин. Пуснете нарязаните зеленчуци и прошутото, прибавете накълцаната мащерката. Щом зеленчуците се запържат, без да се карамелизират, налейте виното. Гответе 2-3 минути.
4
Баска яхния от пиле и домати 4
Прибавете доматения концентрат и доматите.
5
Баска яхния от пиле и домати 5
Овкусете с пушения пипер, сложете и парчетата пиле. Добавете дафиновите листа, сол и пипер на вкус. Похлупете и гответе яхнията на много слаб огън около 2 часа. Ако има нужда, налейте малко вода.
6
Баска яхния от пиле и домати 6
Сервирайте със запечени филийки хляб.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

10.05.2023
Привет, Мариела! И на нас ни се стори странно, имаме още една рецепта за пиле по баски, където също се пържи. Някой път ще пробваме и вашия вариант - с варене. Поздрави от нас и хубав ден!
4.
Изпрати
лично съобщение

09.05.2023
Бон Апети, това е много странно, защото аз имам само една такава рецепта от вашите, тя ми е в "Любими", а коментара ми след първото готвене на рецептата от 2020 г. стои отдолу. Това е рецептата, която готвя. Но пилето се вареше цяло, след като изстине се режеше на парчета (аз го правех на хапки) и те се връщаха в манджата със соса да се доварят още малко и овкусят. Сосът ставаше и малко по-рядък от този при сегашното готвене.
3.
Изпрати
лично съобщение

08.05.2023
Здравейте, Мариела! Вероятно сте правили някоя друга наша рецепта. Ние не променяме вече публикувани рецепти, няма защо да го правим, а и рецептите ни са с видео – ще има противоречие. Поздрави от нас!
2.
Изпрати
лично съобщение

08.05.2023
Бон апети, моля Ви не променяйте вече публикувани рецепти. Тази беше описана с варено пиле и я готвех успешно много време, беше ми любима. Променили сте я с пържено пиле. Не е толкова хубаво, опитах. Явно трябва да започна да си копирам рецептите за да ги имам както ги харесвам и да не рискувам изменения.
1.
Изпрати
лично съобщение

14.11.2020
Супер вкусно стана, само направих няколко дребни промени - зеленчуците ги нарязах на правоъгълничета за да е по-лесно при ядене; вместо пушен червен пипер сложих лют унгарски и вместо чесън нарязах четири люти чушлета. Ще го сготвя пак!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


157 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: