Боб с челядинки на фурна

За онези, които обичат свежият горски аромат в храната си
Източник: Даниел Банчев
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 19.05.2014
Боб с челядинки на фурна
 
Необходими продукти:
300 г бял боб
1 глава лук
2 моркова
150 г пушен бекон
300 г челядинки
1 с. л. доматено пюре
3 с. л. брашно от сушени манатарки
2 сушени люти чушки
4 сушени чушки
100 мл бяло вино
мащерка, риган, сол и червен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Боб с челядинки на фурна
Почистете лука и морковите, и ги нарежете. Сложете ги в тенджерата при боба и сушените чушки, и ги сварете. Щом бобът се свари, дръпнете го от котлона и извадете от него сушените чушки.
2
Боб с челядинки на фурна 2
Сложете нарязаният на парченца бекон и го запържете, без да добавяте мазнина. Всъщност идеята е, от него да си набавим мазнина, която да е с вкус на опушено.
3
Боб с челядинки на фурна 3
Добавете почистените и измити челядинки. Ако нямате пресни, използвайте сухи, само трябва да ги накиснете в студена вода преди това.
4
Боб с челядинки на фурна 4
Щом челядинките се задушат, добавете червен пипер на вкус и брашното от сушени манатарки. (То се прави като в блендер или чопър сложите резенчета сушени манатарки и ги смелите на брашно. Идеята е, манатарковото брашно да замести пшеничното брашно, което се използва за запръжка. Другата цел е, да подсили гъбеният аромат, защото сушените манатарки имат силен, интензивен аромат.) Не оставяйте дълго да се пържат, защото и червеният пипер и брашното от сушени манатарки много бързо загарят. За това, почти веднага, деглазирайте с бялото вино.
5
Боб с челядинки на фурна 5
На дъното на глинен съд накъсайте пресните мащерка и риган.
6
Боб с челядинки на фурна 6
Върху тях изсипете боба и гъбите. Добавете 1 с. л. доматено пюре и овкусете със сол на вкус. Разбъркайте добре всичко. Накрая добавете и двете сушени люти чушки. Печете на 240 градуса, докато ястието заври. Изключете фурната и го оставете още малко да покъкри, докато печката е топла.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: