Бял борш

Вариант на прочутата рецепта от полската кухня, известна и като „Жур“ и „Журек“
Източник: Бон Апети
Дата: 24.01.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г сурова пушена наденица
400 г заквасена сметана
4 скилидки чесън
2 стръка праз
2 картофа
1 малка глава лук
1 дафинов лист
4 с. л. краве масло
2 с. л. настърган хрян (от буркан)
2 с. л. брашно
1 ч. л. сух майоран
сол и черен пипер на вкус

за сервиране:
4 твърдо сварени яйца
1/2 връзка копър


Начин на приготвяне:
1
Бял борш
Наденицата се вари 20 минути в 2 л вода.
2
Бял борш 2
След това се изважда, охлажда се и се реже на шайби. Около 300 мл от бульона се заделят, а останалият се оставя в тенджерата.
3
Бял борш 3
Лукът, чесънът и празът се нарязват наситно и се запържват в 2 с. л. масло.
4
Бял борш 4
Слагат се в тенджерата с бульона, добавят се обелените и нарязани на дребни кубчета картофи, дафиновият лист и майоранът. Супата се вари, докато картофите омекнат.
5
Бял борш 5
Дафиновият лист се отстранява и супата се пюрира.
6
Бял борш 6
Прибавя се хрянът.
7
Бял борш 7
Брашното се запържва в останалото масло, налива се заделеният бульон и се добавя сметаната. Разбърква се до хомогенизиране.
8
Бял борш 8
Сместа се прелива в супата. Овкусява се със сол и черен пипер. Кипва се и се дърпа от котлона.
9
Бял борш 9
Всяка порция се сервира с шайби колбас и варени яйца и се поръсва с наситнен копър.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

30.01.2024
Чудесна рецепта. Особено за зимните и студени дни. Много приятен кадифен вкус от сметаната, а в комбинация със сварени яйца е учудващо вкусна :)
2.
Изпрати
лично съобщение

04.01.2021
Би било чудесно ако споделяте източниците си. Дори редът и написаното не сте си направили труд да видоизмените малко. Копирано 1:1
1.
Изпрати
лично съобщение

16.01.2017
Страхотна супичка! Без яйцата я направих с крутони!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


113 ДУШИ ОНЛАЙН
Бон Апети коментира рецептата Фокача „Градина“
Dragneva се регистрира в сайта.
Карамел коментира рецептата Фокача „Градина“
Бон Апети коментира рецептата Постни копривени ньоки
Бон Апети коментира рецептата Яхния от зелен фасул
Бон Апети коментира рецептата Морковена супа
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: