Домашен козунак

Източник: Даниела Милева
ТИТЛА: Чирак
Дата: 25.02.2017
Домашен козунак
 
Необходими продукти:
60 г прясна мая
100 мл прясно мляко (хладко)
1 с. л. захар
1 с. л. брашно

за тестото:
2 кг брашно
10-12 яйца
400 г захар
500 мл прясно мляко
1 ч. л. сол
5 ванилии
кората от 1 лимон
200 г мас
200 г краве масло


Начин на приготвяне:
1
Маята се размива в млякото, прибавят се захарта и брашното, разбърква се на рядка кашица, захлупва се и се оставя на топло, (но не горещо място) да втасва.
2
Яйцата се разбиват със захарта, прясното мляко, ванилиите и лимоновата кора, като 1 жълтък се отделя за намазване.
3
Брашното се пресява със солта в подходящ за месене съд и в средата се прави кладенче, в което се сипват шупналата мая и яйчната смес, и се замесва тесто.
4
Меси се, като ръцете се топят в разтопената мазнина, докато тестото поеме цялата мазнина и започнат да се образуват шупли.
5
Намазва се с топло олио, покрива се с найлон и се оставя да втасва на топло. Размесва се още веднъж или два пъти и отново се оставя да втаса, докато увеличи обема си двойно.


6
От тестото се оформят 5 козунака и всеки се слагат в намазана с олио тава, така че да заеме 1/3 от обема й. Оставят се да втасат още веднъж. Намазват се с жълтък и се пекат до готовност в умерено загрята фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


111 ДУШИ ОНЛАЙН
Elena Mineva се регистрира в сайта.
Ангелова се регистрира в сайта.
Svetla Ruseva-Kostova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: