Доматен тарт

Пъстър и ефектен
Източник: Бон Апети
Дата: 06.06.2016

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
200 г брашно
100 г краве масло (студено)
30 г сирене „Пармезан“
30 г орехи
1 яйце
сол на вкус

за плънката:
500 г чери домати
250 г сирене „Крема“
2 с. л. заквасена сметана
2 с. л. зехтин
1 щипка захар
1 стрък мащерка
сол и черен пипер на вкус

за пестото:
30 г сирене „Пармезан“
30 г кедрови ядки
60 мл зехтин
1 връзка босилек
1 скилидка чесън
1 с. л. сок от лимон
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Доматен тарт
Брашното се смила с настъргания пармезан и солта.
2
Доматен тарт 2
Прибавят се накълцаните орехи и отново се смила. Слага се и нарязаното на кубчета масло и се разбива, докато се получат трохи.
3
Доматен тарт 3
Чуква се едно яйце и се забърква тесто, ако има нужда се налива студена вода. Увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилник, за да стегне.
4
Доматен тарт 4
Изважда се, разточва се и се поставя в правоъгълна форма за тарт. Охлажда се за 20 минути.
5
Доматен тарт 5
Покрива се с хартия за печене, върху която се сипва морска сол.
6
Доматен тарт 6
Пече се 15 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, след което хартията със солта се отстраняват и се пече още 10–15 минути. Охлажда се.
7
Доматен тарт 7
Доматите се разполовяват, поливат се със зехтина, поръсват се със захар, сол, черен пипер и накъсана мащерка. Пекат се 15–20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
8
Доматен тарт 8
Пестото се приготвя като листата от босилек се пасират с настъргания пармезан, кедровите ядки, лимоновия сок, чесъна, зехтина и сол на вкус.
9
Доматен тарт 9
Сиренето „Крема“ се смесва със заквасената сметана и 2 с. л. от пестото.
10
Доматен тарт 10
Получената смес се разпределя върху блата. Отгоре се подреждат печените домати, слага се и малко от пестото, и се сервира.




Съвет: Останалото песто се съхранява в хладилник в буркан, залято с малко зехтин.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

18.03.2022
Страхоотно...
3.
Изпрати
лично съобщение

28.06.2018
Много вкусно предястие!
2.
Изпрати
лично съобщение

20.05.2018
Мама го прави (номер 1) и направо си облизахме пръстите вкъщи. Аз за първи път го правя сега и се надявам и при мен да се е получило. :) Страхотна рецепта!
1.
Изпрати
лично съобщение

23.06.2016
Прекрасен е !https://www.facebook.com/qnulka/posts/1201275733256120
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


181 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: