Фокача с печен чесън и маслини

Ароматна и изкусителна
Източник: Бон Апети
Дата: 29.05.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за чесъна:
3 глави чесън
60 мл зехтин „Екстра върджин”
сол и черен пипер на вкус

за тестото:
600 г брашно
30 г прясна мая
20 г сол
3 с. л. зехтин „Екстра върджин"
2 ч. л. захар
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. сух розмарин
1/2 ч. л. сух босилек
1/2 ч. л. сух чесън
1/2 ч. л. сух лук

за гарниране:
200 г маслини „Каламата“ (без костилки)
60 мл зехтин „Екстра върджин”
риган за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Фокача с печен чесън и маслини
Чесънът се измива, всяка глава се слага върху парче алуминиево фолио и се подправя със сол, черен пипер и 20 мл зехтин.
2
Фокача с печен чесън и маслини 2
Завива се като бонбон и се пече около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се и скилидките се изваждат.
3
Фокача с печен чесън и маслини 3
Маята се разтваря в 50 мл хладка вода с 1 ч. л. захар и се оставя да шупне.
4
Фокача с печен чесън и маслини 4
В брашното се слагат солта, останалата захар, сухите чесън и лук, риганът, розмаринът и босилекът. Разбърква се.
5
Фокача с печен чесън и маслини 5
Прибавят се шупналата мая, 350 мл вода и зехтинът, разбърква се отново и се замесва меко и гладко тесто, което не трябва да лепи по пръстите. Оставя се да втаса.
6
Фокача с печен чесън и маслини 6
След това се прехвърля в намазнена тава и се разстила с пръсти.
7
Фокача с печен чесън и маслини 7
Намазва се със зехтин, за да не хваща кора, и се оставя да втаса за около 30–40 минути.
8
Фокача с печен чесън и маслини 8
Слагат се скилидките чесън и маслините, като се натискат, поръсва се с риган и се полива зехтинът.
9
Фокача с печен чесън и маслини 9
Фокачата се пече 15 минути в загрята на 200 градуса фурна.
10
Фокача с печен чесън и маслини 10
Изважда се върху решетка, за да не се овлажни от парата, която се отделя.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: