Фондю във фурна

Вариация на тема фондю
Източник: Бон Апети
Дата: 10.01.2012
Фондю във фурна
 
Необходими продукти:
300 г сирене “Ементал”
300 г сирене “Гауда”
700 мл прясно мляко
40 г краве масло
3 с. л. брашно
20 мл кирш (черешова ракия)
80 г дълбоко замразен хилядолистно тесто
1 жълтък
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус


Начин на приготвяне:
1
Фондю във фурна

Маслото се разтопява в тенджера, сипва се брашното и се запържва при постоянно бъркане. Постепенно се прибавя затопленото мляко, като се бърка с телена бъркалка, за да не се получат бучки, а да стане гладък сос. Оставя се да се вари на средна температура около 15–20 минути.


2
Фондю във фурна 2

Прибавят се настърганите сирена, които се разтопяват при постоянно бъркане на слаб огън. Сипва се кирш, подправя се с индийско орехче, сол и черен пипер и се оставя на огъня, докато сирената и бешамела станат едно цяло.


3
Фондю във фурна 3

Сместа се изсипва в купички с диаметър около 10 см и обем от 300 мл.


4
Фондю във фурна 4

 От тестото се изрязват кръгове с около 2 см по-големи от отвора на купичките. Жълтъкът се разбива със супена лъжица вода и с него се намазва тестото. Намазаната страна се слага върху купичките с фондюто и се притиска добре по ръба.


5
Фондю във фурна 5

От външната страна тестото се намазва отново с разбитото яйце и по желание се правят декоративни шарки.


6
Фондю във фурна 6

Пече се 15–20 минути в загрята на 200 градуса фурна, без вентилатор. При поднасяне всеки си чупи от хлебното капаче и си топи в разтопените сирена.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


vaniii5 се регистрира в сайта.
Мария Големанова се регистрира в сайта.
annakamalieva се регистрира в сайта.
bibi се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: