Гергьовско агне в трап

Източник: Бон Апети
Дата: 04.05.2010
Гергьовско агне в трап
 
Необходими продукти:
1 цяло агне (около 20 кг живо тегло)
1 агнешко було
350–400 г краве масло
1–2 кг картофи
сол на вкус
1 комплект агнешки дреболии
7 връзки пресен лук
3 ч. ч. олио
500 г гъби (челядинки и бисерна гъба)
1 кг ориз
1 л бульон от сварените дреболии
200 г стафиди
2 връзки пресен джоджен
2 с. л. червен пипер
1 с. л. кимион
1 връзка пресен девесил
1 връзка магданоз
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Агнето се натрива отвън и отвътре със сол и се оставя да престои минимум 12 часа.
2
Изчистените и измити дреболии (без булото) се сваряват в тенджера с подсолена вода за около 30 минути. След това се изваждат, нарязват се надребно и се запържват в олиото.
3
Прибавят се нарязаните гъби и лук, разбърква се и се пържи 3–5 минути. Сипва се оризът, добавят се скълцаните зелени подправки и стафидите, овкусявя се с червения пипер и кимиона, разбърква се и постепенно се налива бульонът. Вари се, докато оризът поеме бульона и набъбне.
4
Кухината на агнето се пълни с приготвената плънка и се зашива. Агнето се намазва с маслото и се покрива с булото. На дъното на голяма тава се нареждат дървени летви. Върху тях се полага агнето и около него се слагат обелените картофи.
5
Агнето се пече в иззидан в земята трап с размери около 100 на 80 на 80 см. (Трапът може да се изкопае специално за случая, но е добре предварително в него поне веднъж да е горял огън.) За да се получи нужната жар, огънят се запалва 4 часа преди агнето да се сложи в трапа.
6
Тавата се поставя върху жарта и трапът се похлупва с метален капак, който се запечатва с разбъркана с 1 кг сол глина. Пече се от 3 до 5 часа.



Приготвено по този начин, агнето става задушено и безспорно месото е много по-крехко, отколкото на жар.

 

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: