Гирос със свинско

Гръцки вариант на турските дюнер кебапи с мариновано и изпечено на фурна месо и млечен сос с каперси
Източник: Бон Апети
Дата: 25.07.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за питките:
480–500 г брашно
2 жълтъка
100 г заквасена сметана
1 пакетче суха мая
3 с. л. олио
2 с. л. кисело мляко
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол

за свинското:
300 г свински котлети
50 мл червено вино
2 скилидки чесън
2 дафинови листа
2 с. л. зехтин
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сол

за соса:
10–12 листа зелена салата
1–2 скилидки чесън
1 глава червен лук
1/2 домат
1/2 кофичка кисело мляко
1 с. л. наситнен копър
1 с. л. каперси
1 с. л. оцет
1 ч. л. доматено пюре


Начин на приготвяне:
1
Гирос със свинско
Маята се полива с хладка вода, поръсва се със захарта и 1 ч. л. брашно, размива се добре и се оставя да шупне.
2
Гирос със свинско 2
В кухненски робот се поставят 400 г брашно, сметаната, млякото, солта, жълтъците и олиото, размесва се леко и се налива шупналата мая. След това се меси върху набрашнен плот, като се добавя и останалото брашно. Трябва да стане пухкаво тесто, което леко да лепне.
3
Гирос със свинско 3
Тестото се покрива и се оставя да втаса. След това се разделя на малки топчици, които се разточват върху набрашнен плот. Питките се пекат в предварително загрята на максимална мощност (350 градуса) фурна около 2 минути.
4
Гирос със свинско 4
Месото се обезкостява и на 5–6 места му се правят дълбоки разрези. Виното за маринатата се налива в тенджера, добавят се смачканите скилидки чесън, натрошените дафинови листа, риганът, солта и зехтинът, разбърква се добре. Котлетът се маринова поне 1 час, като се обръща.
5
Гирос със свинско 5
Маринованото месо се завързва с конец, така че да стане на роле, и се пече в предварително загрята до 200 градуса фурна около 20 минути, като периодично се полива с маринатата. Когато е готово, конецът се отстранява и месото се нарязва на тънки парченца.
6
Гирос със свинско 6
Сосът се приготвя, като киселото мляко се разбива с доматеното пюре, наситнените каперси, чесън и копър, оцета и обеления и нарязан наситно домат. Посолява се на вкус. Лукът се нарязва на тънки шайби.
7
Гирос със свинско 7
Във всяка питка се слагат лист маруля, парченца месо и шайби лук, полива се със соса и се завива на руло.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Kristin Genkova се регистрира в сайта.
swenstyle коментира рецептата Домашен тарама хайвер
swenstyle се регистрира в сайта.
Ivaylo Yordanov Zemenski се регистрира в сайта.
Daniela Guneva коментира рецептата Печена свинска плешка
Ясен Симов се регистрира в сайта.
Anna Stamatova коментира новина Как се готви киноа?
Anna Stamatova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: