Господьов хляб

Източник: Бон Апети
Дата: 08.11.2005
Господьов хляб
 
Необходими продукти:
3/4 кубче мая
2 с. л. брашно
2 щипки захар
1 щипка сол
1 кг брашно
125 г меко масло
4 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1/3 кубче мая
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
1 жълтък


Начин на приготвяне:
1
Господьов хляб
За да се приготви маяното тесто, маята се поръсва със сол и захар и се стрива с ръце. Добавя се брашното, налива се малко вода и се бърка, докато се получи смес с консистенцията на боза. Оставя се да шупне на топло за 30 минути.
2
Господьов хляб 2
Яйцата се разбиват с киселото мляко, стрива се маята и постепенно се изсипва пресятото брашно. Поръсва се с останалите сол и захар. Меси се, като постепенно се добавя маслото. Трябва да стане пухкаво тесто.
3
Господьов хляб 3
Тестото се поставя в купа, намазва се с последната част от маслото и се оставя покрито, докато удвои обема си. След това една малка част от тестото се отделя, а останалото се разпределя в намаслена и набрашнена правоъгълна тава.
4
Господьов хляб 4
Отделеното тесто се разделя на две. По-голямата част се разточва на тънка ивица и се сплита на плитка. Поставя се като подкова върху тестото, а в средата се слага малка питчица. Питата се намазва с разбит жълтък и се пече 20-25 минути при температура 220 градуса.
5
Господьов хляб 5
Символика: Плитката, която се поставя върху тестото във форма на подкова, символизира оградата на двора, а питката - семейството и добитъка. Оградата се оставя отворена, за да може ангел-пазител да влезе и да предпази семейството и добитъка от злото и болестите.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: