Хлебчета с коприва

Неустоимо ароматни
Източник: Бон Апети
Дата: 09.04.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г брашно
1/2 кубче прясна мая
1 с. л. мед
2 с. л. краве масло (+ за намазване)
200 г кисело мляко
200 г коприва
2 ч. л. самардала



Начин на приготвяне:
1
Хлебчета с коприва
Копривата се почиства и 8 листенца се запазват за украса.
2
Хлебчета с коприва 2
Останалата част се попарва, шокира се с леденостудена вода, отцежда се много добре и се накълцва.
3
Хлебчета с коприва 3
Маята се разтваря в около 50 мл топла вода и се оставя да шупне.
4
Хлебчета с коприва 4
Брашното се смесва с разтопеното масло, самардалата, меда, киселото мляко, копривата и маята.
5
Хлебчета с коприва 5
Замесва се меко тесто и се оставя да втаса, покрито с прозрачно фолио.
6
Хлебчета с коприва 6
Тестото се разделя на 8 топки, които се подреждат в тава с незалепващо покритие, покриват се с кърпа и се оставят да втасат.
7
Хлебчета с коприва 7
Намазват се с разтопено масло и върху всяка се слага по едно от заделените листенца коприва, които също се мажат с масло. Хлебчетата се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 10–12 минути.

Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

20.03.2019
Бих добавила сол!
6.
Изпрати
лично съобщение

30.04.2015
Направих ги днес изцяло с пълнозърнесто брашно, като добавих и едро смлени лешници.Увеличих маслото с една лъжица, а копривата ми беше малко над 100гр. Станаха много вкусни и засищащи! Особено с топеница от домати с прясна коприва, пресен лук и босилек + сиренце :)
5.
Изпрати
лично съобщение

29.04.2015
Много вкусни и ароматни хлебчета се получиха, аз тъй като не обичам коприва я замених със спанак!
4.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2015
Интересно, като чета и предните коментари, явно никой не ги е направил със 100% бяло брашно, защото и аз смесих бяло и пълнозърнесто :)
3.
Изпрати
лично съобщение

23.04.2015
супер са ..аз ги направих с пшенично и ръжено брашно 1:1
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: