Итънска бъркотия с компот от ягоди и ябълки

Красив и изкусителен десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 30.05.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за сметаната:
600 мл животинска сметана
10 шушулки кардамон
1 с. л. захар

за целувката:
130 г пудра захар (+ 1 с. л.)
3 белтъка
1/2 пакетче бурбонска ванилова захар
1 с. л. царевично нишесте
1 с. л. розов пипер
1 щипка сол

за компота:
500 г ябълки сорт „Пинк лейди”
500 г ягоди
150 г захар
50 мл портокалов ликьор
1/2 пакетче бурбонска ванилова захар


Начин на приготвяне:
1
Итънска бъркотия с компот от ягоди и ябълки
Сметаната се загрява със захарта и семенцата от кардамона, извадени от шушулките, до точката на кипене. Дърпа се от котлона и се оставя да престои 1 час.
2
Итънска бъркотия с компот от ягоди и ябълки 2
Прецежда се и се охлажда в хладилник поне за 4 часа.
3
Итънска бъркотия с компот от ягоди и ябълки 3
Пудрата захар се смесва с ваниловата захар и нишестето.
4
Итънска бъркотия с компот от ягоди и ябълки 4
Белтъците се разбиват с щипка сол. При постоянно разбиване, се прибавя сместа от нишесте и захар.
5
Итънска бъркотия с компот от ягоди и ябълки 5
Розовият пипер се стрива в хаванче заедно с 1 с. л. пудра захар и също се добавя.
6
Итънска бъркотия с компот от ягоди и ябълки 6
Сместа се разпределя в плитка тава, застлана с хартия за печене. Заравнява се и се пече 2 часа и 30 минути в загрята на 100 градуса фурна. След това се охлажда.
7
Итънска бъркотия с компот от ягоди и ябълки 7
Ябълките се белят и се режат на кубчета. Ягодите се разполовяват. Плодовете се поръсват със захарта, заливат се с ликьора и се оставят да престоят 15 минути. Прехвърлят се в тава, застлана с хартия за печене.
8
Итънска бъркотия с компот от ягоди и ябълки 8
Покрива се с алуминиево фолио и плодовете се пекат 30 минути в загрята на 160 градуса фурна. Охлаждат се.
9
Итънска бъркотия с компот от ягоди и ябълки 9
Полученият сироп се изсипва в касерола и се готви, докато се сгъсти.
10
Итънска бъркотия с компот от ягоди и ябълки 10
Охлажда се и се смесва с плодовете.
11
Итънска бъркотия с компот от ягоди и ябълки 11
Охладената сметана се разбива на пяна. В чаши се редуват натрошена целувка, компот и сметана. Десертът се поднася веднага.
12
Итънска бъркотия с компот от ягоди и ябълки 12
Съвет: За допълнителна свежест и аромат, десертът може да се украси с листенца мента.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: