Картофен пай с праз

Вкусът е мек и ароматен, а коричката - приятно хрупкава
Източник: Бон Апети
Дата: 08.11.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 картофа
2 с. л. зехтин
4 стръка праз
2 скилидки чесън
400 г заквасена сметана
2 яйца
1 с. л. едрозърнеста горчица
160 г сирене „Грюер“
2 с. л. прясно мляко
сол и черен пипер на вкус

за тестото:
200 г брашно
200 г пълнозърнесто брашно
150 г краве масло
1 жълтък


Начин на приготвяне:
1
Картофен пай с праз
Двата вида брашно се смесват. Добавя се студено масло, малко вода – около 50 мл, и се претрива до получаването на трохи. Добавя се жълтъкът и се замесва тесто, което се прибира в хладилник.
2
Картофен пай с праз 2
Картофите се обелват и се нарязват на много тънко. Бланшират се в подсолена вода, отцеждат се и се охлаждат.
3
Картофен пай с праз 3
Празът се нарязва на тънки шайби и заедно с наситнения чесън се запържват в зехтина.
4
Картофен пай с праз 4
В купа се смесват заквасената сметана, яйцата, горчицата и настърганото сирене. Сместа се овкусява със сол и черен пипер.
5
Картофен пай с праз 5
Две трети от тестото се разточва и се поставя във форма за печене с диаметър 26 см с махащо се дъно, покрито с хартия за печене, като тестото трябва да покрие и стените.
6
Картофен пай с праз 6
Подреждат се картофите и се залива със сметановата смес.
7
Картофен пай с праз 7
Отгоре се поставя капак от разточено тесто, излишното се изрязва. Намазва се с мляко. Оставя се в хладилник за час.
8
Картофен пай с праз 8
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 50 минути.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

13.01.2014
Цялото семейство хареса пая.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Sevim Osman се регистрира в сайта.
Zlatka Vasileva се регистрира в сайта.
Vili Todorova се регистрира в сайта.
sunshine4eto коментира рецептата Мъфини с маслини и сирене
Еклер коментира рецептата Уелски кехлибарен пудинг
Mandarina Brauswetter коментира рецептата „Щи“ с кисело зеле
vem89 коментира рецептата Фъч
sisi_ml се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: