Кок о вен

Петел с вино по бургундски
Източник: Бон Апети
Дата: 18.11.2011
Кок о вен
 
Необходими продукти:
4 бутчета (от петел или пиле)
2 глави лук
1 малък морков
150 г целина
150 г шалот (арпаджик)
2 скилидки чесън
150 г пресни печурки
100 г бекон
1 с. л. сушени манатарки
1 с. л. доматена паста
1 с. л. брашно
1 с. л. кафява захар
кората от 1 лимон
50 мл коняк
500 мл силно, хубаво червено вино
500 мл пилешки бульон
1 с. л. краве масло
1 с. л. зехтин
2–3 бр. карамфил
1 дафинов лист
2 стръка мащерка
черен пипер на зърна
сол и смлян черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Кок о вен

От бутчетата се отстранява кожата, нарязват се на две части, измиват се и се подсушават.


2
Кок о вен 2

Запържват се в зехтина от всички страни, като се посоляват. После се прехвърлят в друг съд.


3
Кок о вен 3

В същата мазнината се слага захарта и се оставя да се карамелизира. Прибавят се целината, моркова и лука, нарязани наситно. Изчаква се да се обгърнат хубаво от карамела.


4
Кок о вен 4

След това се слага доматеното пюре, оставя се малко да къкри и се гаси с коняка.

 


5
Кок о вен 5

Добавя се виното и се оставя да се редуцира до 1/3.


6
Кок о вен 6

Слагат се бутчетата, заливат се с част от бульона (около 400 мл) и се оставят да се задушават в тенджера за 35 минути. Тепмературата на котлона трябва да е умерена и капакът не трябва да я покрива плътно.


7
Кок о вен 7

В марля или метална цедка за чай се слагат карамфила, дафиновия лист, сушените гъби и зърната пипер, и се оставят в тенджерата за около 15 минути, за да пускат ароматите си. Бутчетата се изваждат, марлята с подправките също и сосът се прекарва през цедка. Връща се обратно на огъня.


8
Кок о вен 8

От брашното и няколко лъжици вода се прави каша. Добавя се към соса заедно с мащерката – на стръкове, чесъна – на скилидки и кората от лимона, нарязана на големи ленти. Оставя да къкри на слаб огън, като се прибавя и месото. Когато се сгъсти, кората от лимона, чесъна и мащерката се изваждат от съда.

 


9
Кок о вен 9

Шалотът се запържва в маслото докато стане стъклен. Към недо се добавя останалия бульон и се оставя под капак за 10 минути, докато течността се изпари. Изсипва се при пилето.


10
Кок о вен 10

В същия тиган се запържва бекона и към него се прибавят пресните гъби, нарязани наполовина. Запържват се за 1 минута.

 


11
Кок о вен 11

Като са готови и те се прибавят при пилето. Ястието се овкусява със сол и черен пипер и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

18.01.2014
Страхотна рецепта! Много вкусно и балансирано ястие. Нямах мащерка и сложих розмарин, и вместо коняк добавих Джак Даниелс. Сервирах с пюре от картофи. Трудоемко е, но си заслужава.
1.
Изпрати
лично съобщение

12.01.2014
Много вкусна рецепта, заслужава си всяко усилие.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


105 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: