Пататник

Едно от любимите ястия на Стоян
Източник: Бон Апети
Дата: 15.10.2021
Пататник
 
Необходими продукти:
800 г картофи
3 яйца
1 малка глава лук
150 г овче сирене
150 г овче кашкавал
6 фини кори за баница
7–8 стръка пресен джоджен
2 щипки самардала (или прясна)
2 щипки чубрица
2 с. л. олио
масло за намазване


Начин на приготвяне:
1
Пататник

Картофите и лукът се настъргват на едро ренде, като картофите може и да се отцедят, ако пуснат много сок.


2
Пататник 2

Смесват се с намачканото сирене, яйцата и кашкавала, настърган на ренде. Овкусява се с наситнения джоджен, самардалата и чубрицата.


3
Пататник 3

В тефлонов тиган се сипва олиото, като се намазаняват и стените. Слагат се 3 от корите, намазани с олио, така че краищата им да излизат извън тигана.


4
Пататник 4

Сипва се плънката и се притиска леко към стените на тигана, за да се оформи.


5
Пататник 5

Отгоре се покрива с останалите кори и краищата им се завиват добре навътре. Пататникът се пече под капак на умерено загрят котлон.


6
Пататник 6

Като се зачерви добре отдолу, се обръща върху чиния. После се слага с неизпечената страна надолу. Пече се без капак, за да се получи хрупкава коричка. Когато е готов се намазва хубаво с масло и се оставя да изстине.


Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

12.12.2022
Години наред ме беше страх да опитам да направя пататник заради готвенето му на котлон и най-вече обръщането. Права и се оказах. Рецептата не е сложна с изключение на това. Но основна слабост в рецептата както е показана тук е липсата на по-точен ориентир на каква степен на котлона се пече и след колко време приблизително става за обръщането. Тук това не е казано и понеже аз готвех пататник за пръв път - нямах никаква представа. Пише да се пече на умерено загрят котлон, но това не е правилно. Котлонът трябва да е слаб защото иначе корите изгарят. И риска е още по-голям понеже нищо отникъде не се вижда. Първо от едната страна загоря, после падна едно безкрайно обръщане през няколко минути за проверка. Накрая допекох във фурната защото не беше сготвено отвътре и не исках повече 'огъня' да е така директно върху ястието. Цяло чудо е, че накрая стана за ядене и вкусно. Поправете рецептата.
7.
Изпрати
лично съобщение

22.03.2022
Много вкусно изглежда!
6.
Изпрати
лично съобщение

22.03.2022
Вкусно се получи. Приготвянето не изисква кой знае какви усилия. Резултатът беше феноменален!
5.
Изпрати
лично съобщение

17.12.2016
малко го препекох, но пак беше вкусно!
4.
Изпрати
лично съобщение

20.02.2014
много бързо и вкусно
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


110 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: