Кюфтета от праз с дип от червено цвекло

Постни и апетитни, поднесени с плътен зеленчуков дип
Източник: Бон Апети
Дата: 21.12.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за кюфтетата:
2 стръка праз лук
300 г царевичен грис за качамак
1 ч. л. мащерка
кората от 1 лимон
2 с. л. зехтин (+ за пържене)
сол на вкус

за дипа:
3 малки глави сварено червено цвекло
200 г сварени картофи
50 г печени орехи
2 с. л. сусамов тахан
2 скилидки чесън
сокът от 1/2 лимон
1 ч. л. кимион на зърна
сол и черен пипер на вкус
2 с. л. зехтин


Начин на приготвяне:
1
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло
Празът се почиства, нарязва се на шайби, бланшира се за 3 минути в около 800 мл вряща, подсолена вода и се изважда с решетъчна лъжица.
2
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло 2
Във водата се сипва царевичният грис и се бърка енергично около 5 минути, според указанията на опаковката.
3
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло 3
Дърпа се от котлона и към него се сипва празът. Овкусяват се с настърганата лимонова кора, мащерката и зехтина.
4
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло 4
Сместа се разделя на 16 топки и с помощта на малък метален пръстен (ринг) се оформят сплеснати кюфтета, които се готвят от двете страни, в съд с малко зехтин, до златисто.
5
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло 5
Дипът се приготвя като кимионът се запича на сух тиган, а цвеклото и орехите се накълцват.
6
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло 6
Картофите се намачкват и към тях се прибавят цвеклото, орехите, таханът, смачканият на паста с малко сол чесън, лимоновият сок, около 100 мл вода, стритият кимион, зехтинът и сол и черен пипер на вкус.
7
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло 7
Намачква се добре, за да се получи гъст сос.
8
Кюфтета от праз с дип от червено цвекло 8
Кюфтетата се сервират с дипа.
Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

30.05.2022
Направих дипът и стана много сполучлив!
8.
Изпрати
лично съобщение

15.02.2021
За жалост кюфтетата не ми харесаха - мащерката превзе сладостта на праза, а самото приготвяне отне доста време. Също не бих повторила.
7.
Изпрати
лично съобщение

28.03.2015
Много вкусни се пилучиха
6.
Изпрати
лично съобщение

27.02.2015
Странни са, не бих повторила.
5.
Изпрати
лично съобщение

19.02.2015
оооо
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


116 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: