Кюфтета от риба в доматен сос

Поднесени с ароматен кускус
Източник: Бон Апети
Дата: 25.01.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за кюфтетата:
600 г филе от толстолоб (почистено)
60 мл зехтин
4 филии бял хляб
4 стръка магданоз
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 яйце
1/2 ч. л. кимион
сол и черен пипер на вкус

за соса:
400 г пасирани домати (от консерва)
125 мл бяло вино
30 мл зехтин
2 скилидки чесън
1 малка глава лук
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. кориандър
1/2 ч. л. кимион
сол на вкус

за гарниране:
400 мл зеленчуков бульон
200 г кускус (без варене)
50 г краве масло
1 връзка магданоз
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Кюфтета от риба в доматен сос
Филетата от риба се накълцват. Лукът и чесънът се смилат, магданозът се наситнява, а хлябът се смила. Рибата се разбърква с лука, чесъна, магданоза, хляба, сол, черен пипер и кимион.
2
Кюфтета от риба в доматен сос 2
Добавят се яйцето и 20 мл зехтин. Отново се разбърква добре.
3
Кюфтета от риба в доматен сос 3
От сместа се оформят сплескани кюфтета, които се пържат до златисто в останалия загрят зехтин.
4
Кюфтета от риба в доматен сос 4
Лукът и чесънът за соса се запържват в загрят зехтин. Подправя се с кориандъра, кимиона, червения пипер, захарта и сол на вкус. Налива се бялото вино, сипват се доматите и сосът се готви 15 минути на слаб огън.
5
Кюфтета от риба в доматен сос 5
Кускусът се смесва с маслото, сол на вкус и горещия бульон. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя за 5 минути, да набъбне.
6
Кюфтета от риба в доматен сос 6
В горещия сос се слагат кюфтетата и се готвят под капак около 5 минути.
7
Кюфтета от риба в доматен сос 7
Кюфтетата и сосът се сервират с кускуса. Поръсват се с наситнен магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2021
Ползвах друг тип риба с бяло месо, но пак стана изключително вкусно. Благодаря за рецептата!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: