Шпикован свински врат

Апетитно и богато основно
Източник: Бон Апети
Дата: 03.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1,7 кг свински врат (цяло парче)
180 г прошуто крудо (на ленти)
200 мл пилешки бульон
200 мл бяло вино
60 мл зехтин
60 г краве масло
2 стръка стеблена целина
2 скилидки чесън
2 стръка салвия
2 с. л. доматен концентрат
сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата от брюкселско зеле:
500 г брюкселско зеле
60 г краве масло
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. семена резене
сол на вкус

за гарнитурата от печен лук:
8 средно големи глави лук
4 стръка мащерка
350 мл животинска сметана
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Шпикован свински врат
Стръковете целина се почистват с белачка и се режат на гредички.
2
Шпикован свински врат 2
В месото се правят прорези в дълбочина, в които се мушкат гредичките целина, не трябва да стърчат над месото.
3
Шпикован свински врат 3
Салвията се накълцва, чесънът се стрива на паста, разбъркват се с доматения концентрат, сол, черен пипер и 20 мл от зехтина.
4
Шпикован свински врат 4
С тази смес се маже хубаво месото от всички страни. Покрива се с лентички прошуто и се завързва с конец.
5
Шпикован свински врат 5
Запържва се в тава с останалия зехтин, от всички страни, до златисто.
6
Шпикован свински врат 6
Деглазира се с виното и се налива пилешкият бульон.
7
Шпикован свински врат 7
Дърпа се от котлона, месото се покрива с лист пергаментова хартия, а тавата – с алуминиево фолио. Ястието се пече около 4 часа в загрята на 130 градуса фурна, с вентилатор.
8
Шпикован свински врат 8
Сосът от печенето се прецежда и се редуцира на умерен огън, докато се сгъсти. Дърпа се от котлона и се монтира със студено масло.
9
Шпикован свински врат 9
Брюкселското зеле се задушава в маслото и 15 мл вода. Посолява се. Щом течността се изпари, а то омекне, се овкусява със сока от лимон и счуканите семена резене. Дърпа се от котлона.
10
Шпикован свински врат 10
Главите лук се белят и се варят в подсолена вода около 20 минути, изваждат се и се охлаждат.
11
Шпикован свински врат 11
Режат се на две през средата и се подреждат в тава с разреза надолу. Овкусяват се със сол и черен пипер и се заливат със сметаната. Слагат се и листенцата мащерка.
12
Шпикован свински врат 12
Пекат се около 20–25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
13
Шпикован свински врат 13
Месото се почиства от конците и се нарязва. Всяка порция се гарнира с брюкселско зеле, печен лук и сос.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

03.12.2018
Невероятно вкусно! Гарнитурите ни бяха други, но месото и соса са фантастични!
2.
Изпрати
лично съобщение

25.07.2018
За шпиковането на месото задължително използвайте стръкове целина (, както е в рецептата), а не корен от целина (глава)!
1.
Изпрати
лично съобщение

29.03.2018
Една изискана рецепта! Ястието впечатлява с вкусовете си, много добре съчетани!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: