Лазаня „Болонезе“

Източник: Бон Апети
Дата: 24.09.2009
Лазаня „Болонезе“
 
Необходими продукти:
10 броя кори за лазаня
1 ч. л. индийско орехче
1 л прясно мляко
4 с. л. брашно
50 г краве масло
1 щипка захар
1 с. л. сол
1 чаша бяло вино
1 морков
1 стрък целина
1 ч. л. риган
1 ч. л. босилек
2 скилидки чесън
1 глава лук
250 г телешка кайма
3 с. л. зехтин
1 консерва домати на кубчета/400 г/
200 г кашкавал
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват за 2 минути в нагорещен зехтин. Прибавя се морковът, нарязан на кубчета, посолява се и се задушава под капак. Когато зеленчуците леко омекнат, се разреждат с бялото вино и сместа се вари, докато се изпари наполовина.
2
Прибавят се доматите и ястието се подправя с целината, босилека, ригана и щипка захар. Когато се сгъсти, се слага каймата, като се намачква, докато стане на гранули. Опитва се и ако е необходимо, се добавя сол.
3
Брашното се запържва в разтопеното масло за не повече от минута. Постепенно се налива студеното прясно мляко и се подправя със солта, черния пипер и индийското орехче, като непрекъснато се разбърква. Когато кипне, се вари около 10 минути, докато леко се сгъсти.
4
На дъното на правоъгълна дълбока тава се сипват малко зехтин и сос “Бешамел”. Поставя се ред кори, а отгоре равномерно се разпределя част бешамела и след това от плънката. Поръсва се с кашкавал. След това се слага втори ред кори, бешамелов сос, плънка и кашкавал. Последният ред кори се залива с бешамел. Пече се 5 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. След това се поръсва обилно с кашкавал. Лазанята се допича за около 15-20 минути, докато кашкавала хване златист загар. Лазанята се остава да почине за около 10 минути преди сервиране.

Съвет:
Може да замените кашкавалът със пармезан.
Подобни рецепти:
Коментари (23)
23.
Изпрати
лично съобщение

12.06.2022
Много вкусна стана и доста лесно! Но не съм слагала целина, а каймата ми беше свинска.
22.
Изпрати
лично съобщение

12.11.2020
Много вкусна лазаня!
21.
Изпрати
лично съобщение

04.05.2020
Вкусно
20.
Изпрати
лично съобщение

09.03.2020
Колко е "1 кутия кори за лазаня"? Всички кутии еднакви ли са? И колко е 1/2 буркан с домати? Има големи, малки буркани. За по-начинащи като мен е хубаво да има по-точни мерки, защото сигурно пак ще направя лазаня, ама едва ли ще е както на другите хора.
19.
Изпрати
лично съобщение

18.07.2018
Получи се супер!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: