Лешников кекс

Сладка идея за закуска
Източник: Бон Апети
Дата: 21.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
5 яйца
250 г сурови лешници
180 г кафява захар
10 г бурбонска ванилова захар
10 г бакпулвер
5 с. л. брашно (+ за поръсване)
1/4 ч. л. сол
олио за намазване

за гарниране:
1 портокал
200 г ягоди
200 г гъсто кисело мляко (овче)
50 г пудра захар
50 мл ликьор от вишни



Начин на приготвяне:
1
Лешников кекс
Ядките се запичат за около 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и след това се смилат в блендер.
2
Лешников кекс 2
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват със солта. Прибавят се 120 г от захарта и се разбиват на сняг.
3
Лешников кекс 3
Останалата захар и ваниловата захар се разбиват много добре с жълтъците.
4
Лешников кекс 4
Белтъчният сняг се прибавя малко по малко към жълтъците и внимателно се разбърква.
5
Лешников кекс 5
Поръсват се брашното и бакпулверът и отново се разбърква внимателно.
6
Лешников кекс 6
Форма за кекс се намазва с олио и се поръсва с брашно. Тестото се излива във формата.
7
Лешников кекс 7
Кексът се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 35 минути.
8
Лешников кекс 8
Ликьорът и портокаловият сок се разбъркват и се изливат върху охладения кекс.
9
Лешников кекс 9
Пудрата захар се разбърква в киселото мляко. Кексът се гарнира с подсладеното мляко и нарязани ягоди.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

13.09.2023
Здравейте, Таня! Радваме се, че кексът е одобрен от всички! Давате ни идея, и ние ще пробваме с шоколадови парченца. Поздрави от нас!
3.
Изпрати
лично съобщение

13.09.2023
тази рецепта винаги поразява всички и мъжете винаги питат за рецептата. Но винаги добавям шоколадови парченца вътре.
2.
Изпрати
лично съобщение

23.01.2022
Сготвих го с лешниково брашно от магазина, добавих и шоколадови пърченца. Стана уникален, всеки който го опита потвърди!
1.
Изпрати
лично съобщение

01.11.2020
Аз не го залях и стана малко сух. Явно си трябва заливка
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: