Леща с пържен патладжан

Дата: 30.09.2003
Източник: Бон Апети
Леща с пържен патладжан
 
Необходими продукти:
200 г оранжева леща (обикновена)
варен ориз за гарниране
1/2 ч. л. червен пипер
1 1/2 ч. л. куркума
1 1/2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. къри
2–3 скилидки чесън
6–7 с. л. олио
1 голяма глава кромид лук
2 люти чушки
3 патладжана
2 домата
олио за пържене
 

Начин на приготвяне:
1
Леща с пържен патладжанЧесънът и лукът се режат наедро и се запържват в гореща мазнина до златисто. Слагат се едро нарязаните люти чушки и кърито и се пържи 30–40 секунди. Добавят се настърганите домати, задушава се 4–5 минути под капак.
2
Леща с пържен патладжан 2Доливат се 400 мл топла вода, вари се 10 минути, сипва се лещата и се вари още 10 минути. Посолява се. Патладжаните се разполовяват, поръсват се с морска сол и се оставят да се отцедят от горчивия сок. Изплакват се, подсушават се и се режат на пръчици с дължина 10 см и дебелина 1 пръст.
3
Леща с пържен патладжан 3Съставките за панировката се смесват, пръчиците се овалват в сместа и се пържат 5 минути в умерено загрята мазнина. Изваждат се върху салфетки, за да се отцедят.
4
Леща с пържен патладжан 4При сервиране в плитка чиния се оформя канапе от сварения ориз. Върху него се сипва от лещата, а от пръчиците патладжан се оформя кръг във вид на слънчеви лъчи.
Забележка: В случай че се използва обикновена леща, то би трябвало да се поставя преди доматите, а количеството на водата и времето за варене се удвоява. Доматите се прибавят, когато лещата вече е омекнала и варенето продължава още 15 минути. Целта е ястието да остане почти на мазнина.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


101 ДУШИ ОНЛАЙН
Радосвета Иванова публикува рецептата Пица
Lora Manova-Dzhekova публикува рецептата Чийзкейк с ягоди
Полина публикува рецептата Мързелива торта
Анна публикува рецептата Фъч
Ket публикува рецептата Супа от червена леща с чесън
Пламенова коментира рецептата Супа от киселец
Дарко публикува рецептата Пиле фрикасе
Дарко публикува рецептата Виенско тесто
Дарко публикува рецептата Домашно маслено тесто
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта