Лозови сармички

Източник: Бон Апети
Дата: 04.12.2009
Лозови сармички
 
Необходими продукти:
250 г ориз
лозови листа за завиване
1 ч. л. сух копър
50 г орехови ядки
8–10 с. л. олио
1 голяма глава лук
сол на вкус

за соса:
2 скилидки чесън
1–2 с. л. доматено пюре
2 с. л. олио
сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Лозови сармички
Лукът се нарязва наситно, запържва се в сгорещеното олио за 1–2 минути и се прибавя измитият и почистен ориз. Пържи се, докато стане стъклен, и се залива с 250 мл вода. След като оризът поеме водата, се прибавят едро счуканите орехови ядки и стафидите. Овкусява се с копъра и се разбърква.
2
Лозови сармички 2
Лозовите листа се разгъват върху плот, поставя се по 1 лъжица от плънката и се завиват сармички. Притискат се с длан, за да се стегнат, и готовите сармички се подреждат в тенджера. Притискат се с чиния, заливат се с около 700 мл вода и се варят на тих огън 20–30 минути.
3
Лозови сармички 3
Чесънът за соса се реже на филийки, запържва се за 10–20 секунди в сгорещеното олио, добавя се доматеното пюре и се посолява. Разбърква се, изчаква се, докато доматеното пюре стане зърнесто, и се отстранява от огъня.

4
Лозови сармички 4
Готовият сос се сипва при сармите 5–10 минути преди да се отстранят от огъня. Ястието може да се предложи както топло, така и студено.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: