Медовик със сини сливи и орехи

Наслада за всички сетива
Източник: Бон Апети
Дата: 24.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
460 г брашно
170 г мед
120 г краве масло
100 г захар
50 мл прясно мляко
2 яйца
1 ванилия
1 ч. л. сода

за крема:
1 кг заквасена сметана (високо маслена)
370 г мед
100 г сушени сини сливи (без костилки)
100 г орехи
100 мл бренди
1 ванилия



Начин на приготвяне:
1
Медовик със сини сливи и орехи
Захарта, медът и маслото се загряват, като се бъркат, докато станат с карамелен цвят.
2
Медовик със сини сливи и орехи 2
Отстраняват се от котлона и се смесват със содата и ванилията.
3
Медовик със сини сливи и орехи 3
Яйцата се разбиват, смесват се с млякото, загряват се на водна баня, след което при непрекъснато и енергично бъркане се добавят към карамелената смес.



Съвет: Ако се образуват парцали, сместа може да се загрее повторно.
4
Медовик със сини сливи и орехи 4
Прибавя се и брашното и се разбърква. Трябва да се получи гъсто лепкаво тесто. Оставя се да се охлади покрито с фолио, за да не се образува кора по повърхността му.
5
Медовик със сини сливи и орехи 5
Тестото се разделя на 8 равни части, от които върху набрашнен плот се разточват тънки кори с диаметър 24 см. За да са еднакви, се изрязват с ринг, като изрезките се запазват.
6
Медовик със сини сливи и орехи 6
Корите се дупчат с вилица и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор – за 5–6 минути или докато се зачервят. Охлаждат се.
7
Медовик със сини сливи и орехи 7
Изрезките тесто също се изпичат.
8
Медовик със сини сливи и орехи 8
Сушените сливи се режат на малки кубчета и се накисват в затоплено бренди за около 30 минути, отцеждат се.
9
Медовик със сини сливи и орехи 9
Орехите се счукват в хаванче на два пъти.
10
Медовик със сини сливи и орехи 10
Половината от сметаната се разбърква с меда.
11
Медовик със сини сливи и орехи 11
Добавят се останалата сметана и ванилията и се разбърква внимателно с бъркалка, а не с миксер, за да не се втечни сметаната.
12
Медовик със сини сливи и орехи 12
Около 1/4 от крема се заделя, а останалият внимателно се разбърква със сливите.
13
Медовик със сини сливи и орехи 13
Блатовете и кремът се редят във форма с регулиращи се стени. Започва се с блат, следва крем, орехи и така, докато свършат продуктите. Завършва се с блат.
14
Медовик със сини сливи и орехи 14
Маже се с част от заделения крем без сливи.
15
Медовик със сини сливи и орехи 15
Тортата се оставя за едно денонощие в хладилник. След това се освобождава от формата, намазва се останалия крем без сливи и се поръсва със смлените изрезки от блат.
Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

29.04.2020
Стана супер! Малко намалих пропорциите и използвах сладко от боровинки, та заприлича на френска селска торта, но много ни хареса !
8.
Изпрати
лично съобщение

17.08.2017
Стана страхотна изненада за рождения ден на моя близка.
7.
Изпрати
лично съобщение

10.04.2017
Десислава, за предпочитане е, да е маслен крем. Може и друг, но да е гъст, за да не се деформира от полагането на глазурата.
6.
Изпрати
лично съобщение

26.03.2017
здрваейте възможно ли е тази торта да се залее с огледална глазура, директно върху крем след намазване или е необходимо да е със маслен крем .
5.
Изпрати
лично съобщение

16.02.2017
Извинете,но не мога да кача снимката!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: