Мини пайове с жасминов ориз и пиле

Източник: Крина
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 15.09.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за бульона:
2 пилешки бутчета, разделени на
горни и долни (800 г)
1 морков
1 глава лук
2 стръка целина
дръжки от магданоз
1/4 ч. л. черен пипер
1/4 ч. л. семена кориандър
1/4 ч. л. семена резене
3–4 скилидки чесън
1,5 л вода
1 с. л. сол

за ориза:
500 мл бульон
200 г Ориз Жасмин Krina
40 г краве масло
30 г филирани бадеми
кори за баница
2 с. л. зехтин
2 глави лук
2–3 клонки прясна мента
1 ч. л. сол
черен пипер на вкус
разтопено краве масло за намазване
6–8 купички за суфле

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Сложете пилешкото в широка тенджера, добавете едро нарязаните зеленчуци и подправките, посолете и залейте с водата. Оставете да заври, намалете котлона и варете 30–40 минути. Свалете съда от котлона, оставете да се охлади, извадете пилешките бутчета и ги обезкостете, като отстраните и кожата, а бульона прецедете.
2
Загрейте маслото и зехтина в тиган на средно силен огън и сложете нарязания на ивици лук. Посолете и гответе около 5–6 минути, като бъркате често, докато лукът омекне.
3
Сложете Ориза Жасмин Krina, бадемите и ситно нарязаните листа мента, подправете с черен пипер, разбъркайте и гответе 3–4 минути.
4
Налейте бульона, разбъркайте и варете под капак 15–18 минути след завиране. Свалете съда от котлона и го оставете да постои похлупен още 5 минути.
5
Добавете нарязаното на едро пилешко месо към леко охладения ориз и разбъркайте добре.
6
От корите оформете квадратни листа със страна около 20 сантиметра. Намажете формите за печене с разтопеното масло.
7
Във всяка форма поставете по 2 кори, които сте намазали с разтопено масло. Оставете крайчетата да висят навън и внимателно напълнете с плънка. Притиснете добре плънката към формата, покрийте с крайчетата на корите и намажете с масло.
8
Подредете купичките в тава и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15 минути на долен реотан и после за още 5–6 минути на горен и долен реотан.

9
Мини пайове с жасминов ориз и пиле 9
Извадете пайовете от фурната, оставете ги да се охладят за 5 минути и ги обърнете в чиния за сервиране. Поднесете със свежа салата.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

10.03.2024
Страхотна рецепта! С лек ориенталски привкус заради ядките. Маслото също придава ядков вкус. Ароматите също допринасят. По принцип в мароканските, но и не малко ориентарски рецепти от близкия изток има я стафиди, я други плодове като добавка. Тук ги няма, което пък прави рецептата точно по мой вкус. Благодаря за предложението.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


124 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: