Огнени цветя

Източник: Бон Апети
Дата: 15.05.2010
Огнени цветя
 
Необходими продукти:
сокът от 1/2 лимон
2 червени люти чушлета
перата от 1 стрък лук


Начин на приготвяне:
1
Огнени цветя
Перата от лука се разполовяват (като се заделя едно, от което се правят цветчета) с нож за карвинг, като се започва от вътрешната страна навън и се придържат, за да са равномерни.

2
Огнени цветя 2
След това се накъдрят като панделки с нережещата страна на нож и се поставят във вода с лимоновия сок. Отделеното перце се разполовява по ширина и всяко едно от получилите се цилиндърчета се прорязва на фини лентички с нож за карвинг, като се започва от средата към един от върховете. По същия начин се оформя и другата част и се поставя във водата с лимона за около 30 минути.
3
Огнени цветя 3
От едното чушле с нож за карвинг внимателно се изрязват триъгълници, като трябва да се отдели само люспата (ножът се подпъхва, за да се отдели по-добре).

4
Огнени цветя 4
Прави се редове с триъгълници, като всеки следващ ред трябва да е шахматно разположен спрямо предходния. Целта е да се получи шишарка, която се поставя във водата с лимоновия сок, за да се подвият по-добре триъгълниците.
5
Огнени цветя 5
Другото чушле се разрязва на две по ширина. Разделя се на три части, като могат да се следват жилките, но не е задължително (важното е да са равномерни). След това се правят три прореза почти до дръжката и се отстранява връзката с ципичките и семето. Изрязва се месестата част, като се внимава да не се пререже люспата. Трите люспи се поставят върху дъска или плот (с външната част нагоре) и се оформят като връх на панделка. С нережещата част на нож се подвиват. Почиства се и вътрешната част така, че да изглежда добре, и готовото цвете (камбанка) се поставя във лимоновата вода за около 30 минути. По същия начин се оформя и останалата част от чушлето.
6
Огнени цветя 6
Подреждат се в чиния според желанието и фантазията. Цветчетата от лук могат да се поставят върху дръжките на чушлетата, а останалите подвити пера да се използват за листа.

 

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: