Пълнени патешки гърди

Изтънчено, елегантно, вкусно
Източник: Бон Апети
Дата: 08.12.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 бр. патешки гърди с кожа (магре)
1 скилидка чесън
1 стрък розмарин
50 г сирене „Пармезан“
кората от 1 лимон
сол и черен пипер на вкус

за соса:
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
1 люта зелена чушка
сокът от 1/2 лимон
1 стрък салвия
1 стрък мащерка
200 мл пилешки бульон
2 с. л. мед
1 с. л. брашно
30 г краве масло
сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:
1 глава лук
200 г дългозърнест ориз
400 мл пилешки бульон
1 клонка розмарин
50 г сирене „Пармезан“
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Пълнени патешки гърди
Излишната мазнина се изрязва от патешките гърди.
2
Пълнени патешки гърди 2
Прави се прорез, по дължина, във вътрешността на патешките гърди, така че да се образува джоб.
3
Пълнени патешки гърди 3
Пармезанът се настъргва и се смесва с настърганата лимонова кора, стрития на паста чесън, наситнения розмарин и черен пипер на вкус.
4
Пълнени патешки гърди 4
Патешките гърди се пълнят със сместа.
5
Пълнени патешки гърди 5
Овкусяват се със сол и черен пипер.
6
Пълнени патешки гърди 6
Слагат се в студен тиган от страната с мазнината и се готвят на умерен огън около 5 минути.
7
Пълнени патешки гърди 7
Отделилата се мазнина се отстранява, месото се обръща и се запържва за 2–3 минути и от другата страна.
8
Пълнени патешки гърди 8
След това се запича за около 8–10 минути в загрята на 200 градуса фурна, изважда се, оставя се за 5 минути, покрито с алуминиево фолио и се нарязва.
9
Пълнени патешки гърди 9
Сосът се приготвя като лукът, чушката и чесънът се наситняват и се запържват в маслото. Когато омекнат, се сипва брашното.
10
Пълнени патешки гърди 10
Щом стане златисто, се добавят медът и лимоновият сок.
11
Пълнени патешки гърди 11
Налива се бульонът.
12
Пълнени патешки гърди 12
Слагат се салвията и мащерката и се оставя на слаб огън за 5–10 минути. Накрая се овкусява със сол и черен пипер.
13
Пълнени патешки гърди 13
Оризът за гарнитурата се измива добре.
14
Пълнени патешки гърди 14
Лукът се наситнява и се запържва в зехтина.
15
Пълнени патешки гърди 15
Добавя се оризът, запържва се за кратко и се налива бульонът.
16
Пълнени патешки гърди 16
Прибавя се клонката розмарин и се готви 10 минути под капак.
17
Пълнени патешки гърди 17
След това котлонът се изключва и оризът се оставя още 10 минути под капак. Овкусява се със сол и черен пипер, прибавя се настърганият пармезан и се разбърква.
18
Пълнени патешки гърди 18
Патешкото се залива със соса и се поднася с гарнитурата.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


132 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: