Пъстърва във фолио с домати, маслини и риган

Ястие, печено на фурна по българска рецепта с лек средиземноморски привкус
Източник: Eli Mar
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 07.10.2014
Пъстърва във фолио с домати, маслини и риган
 
Необходими продукти:
за плънката:
2 малки домата
1/2 червена чушка
1 средно голяма глава бял кромид лук
1 с. л. нарязани маслини „Каламон”
1/3 връзка пресен магданоз
3 щипки сух риган
2 щипки чубрица
1 щипка млян черен или бял пипер
1/2 ч. л. сол
1 с. л. студено пресован зехтин

за рибата:
2 бр. прясна изчистена пъстърва
2 щипки сол (за намазване на рибата)
2 щипки черен и бял млян пипер (за намазване на рибата)
2 с. л. изворна вода
3-4 с. л. зехтин (за намазване на рибите и фолиото)
2 парчета алуминиево кухненско фолио за печене

за украса (по желание):
1 домат
1/3 краставица
2 стръка пресен магданоз



Начин на приготвяне:
1
Измиваме добре пъстървите, посоляваме ги отвън и отвътре на вкус и ги поръсваме отгоре и отвътре с бял и черен пипер, намазваме ги със зехтин отгоре и отвътре.
2
Нарязваме на дребни кубчета продуктите за плънката - домати, чушки, лук. Наситняваме и добавяме магданоза, маслините и подправките и разбъркваме добре. (Подправките за плънката и количествата им са по желание).
3
Преместваме всяка от рибите в индивидуално парче алуминиево фолио. Намазваме фолиото със зехтин, за да не залепне рибата при печене. Пълним кухините на рибата с готовата плънка, добавяме по 1 с. л. вода към всяка от плънките и обвиваме добре, като оставяме мъничък отвор в горната част на фолиото, от където да излиза излишната пара при печене.
4
Преместваме опакованите риби в тавичка, добавяме на дъното на тавата 2 пръста вода и печем 20 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна.
5
Пъстърва във фолио с домати, маслини и риган 5
Изваждаме рибата от фурната, разтваряме фолиото в горната му част и допичаме за още 5 минути, за да получи готовата риба златен загар.
6
Пъстърва във фолио с домати, маслини и риган 6
Преместваме рибата в чинии и аранжираме красиво. Добър апетит!
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

13.01.2015
Бяло винце, пъстървичка......абсолютна хармония!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: