Печен патладжан с перлен ориз и доматен сос

Дата: 08.09.2017
Източник: Крина
ТИТЛА: Хоби готвач

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г домати (от консерва)
300-350 мл вода (или бульон)
100 г перлен ориз Krina
2-3 средно големи патладжана
10-12 маслини (без костилки)
6 скилидки чесън
1/2 глава лук
50 мл бяло вино
5-6 с. л. зехтин (+ за намазване)
1 с. л. сол
1/2 ч. л. черен пипер
1 ч. л. захар
5-6 стръка пресен магданоз
5-6 листенца пресен босилек
за гарниране:
50 г сирене
5-6 стръка пресен магданоз
 
Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Разполовете патладжаните по дължина и ги издълбайте.
2
Посолете ги и ги оставете за 20 минути, за да се отцедят от горчивата течност.
3
Подсушете ги с кухненска хартия, намажете ги с малко зехтин и ги печете 18-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
4
В голям тиган загрейте 2 с. л. зехтин и запържете ситно нарязаните лук и 1/3 от издълбаната вътрешност на патладжаните. Посолете и гответе 4-5 минути, докато зеленчуците започнат да омекват.
5
Добавете перления ориз Krina и половината от ситно нарязания чесън. Гответе около минута и налейте виното. Оставете течността да се изпари, налейте от водата и подправете с черен пипер. Гответе около 20 минути, като наливате периодично вода. Оризът трябва да е почти сготвен. Свалете съда от котлона и оставете настрана.
6
В касерола загрейте 2 с. л. зехтин и сотирайте останалия чесън. Добавете доматите, подправете със сол и черен пипер и сложете захарта. Гответе 5-6 минути, добавете ситно нарязаните магданоз и босилек и свалете съда от котлона.
7
Към леко охладения ориз добавете нарязаните на колелца маслини.
8
На дъното на тавичка за печене сипете 1 ч. л. зехтин и 2/3 от доматеният сос.
9
Подредете запечените патладжани и в тях разпределете плънката.
10
Отгоре разпределете останалия доматен сос и покрийте тавата с фолио.
11
Печете 20 минути на 200 градуса. Махнете фолиото и печете още 15 минути.
12
Печен патладжан с перлен ориз и доматен сос 12Сервирайте по 1-2 патладжана в порция, поръсени с натрошено сирене и наситнен пресен магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

14.05.2019
Хареса ми въпреки че не обичам маслини. Сготвих го с кафяв ориз и кашкавал вместо сирене.
4.
Изпрати
лично съобщение

27.03.2019
Получиха се изключително вкусни - ние поръсихме с кашкавал ;)
3.
Изпрати
лично съобщение

28.11.2017
Лесна и бърза за приготвяне рецепта. Следвайки точно инструкциите, се получи неверояно вкусно ястие!
2.
Изпрати
лично съобщение

16.09.2017
Изглеждат много вкусни :)
1.
Изпрати
лично съобщение

15.09.2017
Добре се получи :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Penka Jeleva се регистрира в сайта.
TE коментира рецептата Чили кон карне
Stefka Puhaleva се регистрира в сайта.
Milena Georgieva коментира рецептата Какаов "Детски спомен"
Рози коментира рецептата Млечна баница с юфка
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта