Печена Аляска

Във френската кухня наричат този десерт „Омлет сюрприз”
Източник: Бон Апети
Дата: 20.10.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
150 г брашно
3 яйца
150 г захар
150 г краве масло
1/2 ч. ч. прясно мляко
30 г натурално какао
1 пакетче бакпулвер
за гарниране:
100 г сладко от череши
150 мл животинска сметана
500 мл шоколадов сладолед

за италианския меренг:
5 белтъка
180 г захар
1 с. л. лимонов сок
100 мл вода


Начин на приготвяне:
1
Печена Аляска

Маслото за блата (размекнато на стайна температура), се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се едно по едно яйцата и продължава да се разбива с миксера.

 


2
Печена Аляска 2

След това се слага прясното мляко, като се бърка с шпатула. Прибавят се  брашното, какаото и бакпулвера.

 


3
Печена Аляска 3

Сместа се разпределя в правоъгълна тава, покрита с пергаментова хартия, намокрена с вода, и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 30 минути.

 


4
Печена Аляска 4

Захарта, водата и лимоновият сок за меренга се загряват в касерола на котлона, докато се получи гъст сироп.

 


5
Печена Аляска 5

Белтъците се разбиват, докато се получи пухкава пяна. На тънка струя при непрестанно бъркане се налива горещия сироп.

 


6
Печена Аляска 6

Сметаната се разбива със сладкото от череши.

 


7
Печена Аляска 7

Готовия блат се нарязва на кръгчета с чаша или ринг.

 


8
Печена Аляска 8

После всяко се разделя на две кръгчета през средата.

 


9
Печена Аляска 9

Сладоледът се нарязва с ринг със същата големина. Слага се в чиния, покирта с фолио за свежо съхранение и се прибира във фризера.

 


10
Печена Аляска 10

Върху едно кръгче блат се слага от сметаната с черешите, отгоре се слага сладолед, следва втори кръг от блата, който се слага с черешовата смес надолу. Притиска се леко.

 


11
Печена Аляска 11

Целият десерт се покрива с разбитите белтъци и се запича с горелката.  Поднася се веднага.


 


 




Съвет: Остатъкът от блата може да се оформи в ринг и да се направят още порции.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
днес Ви гледах много яко стана :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


126 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: