Печено пиле с плънка от гъби

Ароматно, сочно, с кехлибарена коричка и поднесено с хрупкави картофки
Източник: Бон Апети
Дата: 14.01.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 пиле (1,2 кг)
500 г печурки
3 стръка праз
3 скилидки чесън
200 г сланина на тънки ленти
50 г краве масло
сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:
1,5 кг картофи
60 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
1/2 връзка копър за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Печено пиле с плънка от гъби

Гъбите и празът се почистват и се нарязват. Запържват се наведнъж в сгорещеното масло. Към тях се прибавя чесънът, нарязан наситно. След това се дърпа от огъня и се овкусява със сол и черен пипер.

 


2
Печено пиле с плънка от гъби 2

Пилето се овкусява със сол и черен пипер отвътре, а отвън само с черен пипер. Пълни се с гъбената смес и отвора се затваря с клечки за зъби.

 


3
Печено пиле с плънка от гъби 3

Слага се в тава и се покрива хубаво с лентите сланина. Налива се около 1 чаша вода и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 1 час и 15 минути.

 


4
Печено пиле с плънка от гъби 4

Когато месото е готово, сланината се отстранява и пилето се допича до получаване на хубава коричка, за още 15 минути на 220 градуса, с вентилатор.

 


5
Печено пиле с плънка от гъби 5

Картофите се обелват и от тях се изрязват малки топчета с подходяща лъжичка (за ноазети).

 


6
Печено пиле с плънка от гъби 6

Бланшират се в подсолена вода до полуготовност и се изваждат.

 


7
Печено пиле с плънка от гъби 7

Слагат се в тава с пергаментова хартия и се овкусяват със сол и черен пипер. Поливат се със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса дурна, с вентилатор, до златиста коричка – около 30 минути. Поръсват се с наситнения копър.

 


8
Печено пиле с плънка от гъби 8

Пилето се поднася с картофите и резените запечена сланина.


 




Съвет: Останалите изрязани картофи използвайте за пухкаво картофено пюре или крем супа.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

19.11.2013
Много вкусна рецепта. На мен лично ми дойде малко вповече празът.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: