Перуанска вкуснотия

Ориз с кайма
Източник: Мария Генчева
ТИТЛА: Чирак
Дата: 23.09.2012
Перуанска вкуснотия
 
Необходими продукти:
За каймата:
500 г телешка кайма/може и смес/
2 глави лук
5 склилидки чесън
2 моркова
1 малка консерва грах
1 малка консерва царевица
4 с. л. домати-смлени или на кубчета, а може и консервиран
1 бр. зеленчуков бульон
1 бр. телешки бульон
1 ч. ч. червено вино
сол, червен пипер и черен пипер на вкус

за ориза:
2 ч. ч. ориз
5 скилидки чесън
4 ч. ч. студена вода
сол на вкус

за украсата:
1 връзка магданоз


Начин на приготвяне:
1

в дълбок тиган или незалепваща тенджера се загрява олиото за каймата (не много, ако каймата е мазничка) и се запържват леко лукът, чесъна и морковите със солта и червеният пипер, прибавя се каймата, направена на кашичка с малко вода и се бърка, за да не стане на бучки. Когато каймата си смени цвета се добавят всички домати, виното, бульоните и граха. Всичко това се вари без капак докато изври течността малко преди това се прибавя царевицата и ч.пипер. когато остане съвсем малко сос и мазнината е готово.

 


2

В тенджера загряваме олио (за ориза), но повечко, защото оризът иска повече да му се сипе, и в олиото запържваме чесъна със солта – леко. Измитият ориз също се запържва при тях за малко и се наливат 4-те  чаши студена вода. Когато заври се намалява леко котлона, следи се колко от водата е поета и когато остане 1 пръст се изключва котлона и се оставя така под капак за да поеме останалата. Може да се бърка докато ври, но когато изключите котлона не махайте капака на тенджерата.

 


3

Сервира се,като в средно голяма купичка се пълни първо от каймата на половината или малко по-малко и се допълва до горе с ориза, като добре се натъпква. Захлупва се с чинията и се обръща върху нея като внимателно се отстранява купичката. Отгоре се поръсва обилно с нарязан магданоз.

 


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

21.02.2014
Ястието е вкусно и полезно, приготвя се лесно, а особено интересен е вкусът на ориза.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: