Пикантно пиле в сол със зеленчуци

Това е полулярна техника на печене в средиземноморските райони на Франция, Италия и Испания. Кожухът от сол запазва максимално соковете на месото, както и ароматите от подправките. Резултатът – крехко, сочно и много ефектно поднесено пиле.
Източник: Бон Апети
Дата: 26.07.2012
Пикантно пиле в сол със зеленчуци
 
Необходими продукти:
1 пиле
2 кг морска сол
1 глава чесън
2 белтъка
2 дафинови листа
5 стръка мащерка
1 лимон
5 сушени чили чушки
1 с. л. пипер меланж
1 ч. л. кориандър на зърна

за зеленчуците:
2 тиквички
4 моркова
1 скилидка чесън
20 г краве масло
30 мл зехтин
1/2 връзка естрагон
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пикантно пиле в сол със зеленчуци

Част от солта се рзбива в блендер с чили чушките, кориандъра,  дафиновите листа, мащерката, пипера меланж и кората от лимона.

 


2
Пикантно пиле в сол със зеленчуци 2

После се смесва с останалата сол и се добавят разбитите белтъци. Наливат се 30–40 мл вода и се разбърква добре (така солта ще стане като мокър пясък).

 


3
Пикантно пиле в сол със зеленчуци 3

Пилето се пълни с нарязания на шайби лимон и обелените скилидки чесън.

 


4
Пикантно пиле в сол със зеленчуци 4

На дъното на тава се слага част от ароматната сол, върху нея се поставя пилето и се покрива хубаво с останалата сол.

 


5
Пикантно пиле в сол със зеленчуци 5

Пече се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор за 1 час и 20 минути. След това солта се разчупва и пилето се нарязва.

 


6
Пикантно пиле в сол със зеленчуци 6

Зеленчуците се нарязват на жулиен, като тиквичката се почиства от семките.

 


7
Пикантно пиле в сол със зеленчуци 7

В сгорещения зехтин се слага скилидката чесън, колкото да го ароматизира, и след това се изважда. Слагат се морковите, поръсва се със сол и черен пипер и се прибавят тиквичките. Подправя се с наситнения естрагон и се добавя маслото.

 


8
Пикантно пиле в сол със зеленчуци 8

Пилето се поднася с гарнитура от задушените зеленчуци.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


193 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: