Пиле фрикасе със сладолед от целина и дафинов лист

Източник: Бон Апети
Дата: 29.04.2010
Пиле фрикасе със сладолед от целина и дафинов лист
 
Необходими продукти:
800 г пилешко месо пилешко месо (4 пилешки бутчета)
1 глава лук
100 г моркови
200 г кисело мляко
1 яйце
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
2 стръка копър за поръсване
чипс от листа целина за украса
сол и бял пипер на вкус
100 г целина
30 мл сметана
2 дафинови листа
2 с. л. зехтин
сол и бял пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Пилешкото месо се сварява в подсолена вода, изважда се, а бульонът се прецежда и се запазва.
2
Лукът и морковите се нарязват наедро и се запържват в маслото за 3–4 минути, доливат се 50 мл вода и зеленчуците се задушават, докато течността се изпари.
3
В отделен съд се смесват киселото мляко, разбитото яйце и брашното. Сместа се прибавя към зеленчуците, сипва се и един черпак от бульона на пилето. Сосът се вари на слаб огън до сгъстяване. Овкусява се със сол и бял пипер.
4
Целината за сладоледа се реже на кубчета и се запържва в зехтина за 2–3 минути, добавят се 50 мл вода и дафиновите листа и се задушава до омекване. Сипва се сметаната, ври още 5 минути, дафиновият лист се отстранява и сместа се пасира. Прецежда се, налива се в подходящ съд и се поставя във фризер за 2 часа.
5
При сервирането месото се залива със соса, ръси се с наситнения копър, а отстрани се поставят по 1–2 с. л. от сладоледа и чипс от целина.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: